Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kokhet svensk ekonomi går på högvarv

Publicerat måndag 15 januari 2007 kl 18.17

Den svenska ekonomin går på högvarv och är kokhet, enligt en ny konjunkturprognos på måndagen. Frågan är nu om den är alltför het?

– För hushållens del ser det fortsatt väldigt starkt ut. Vi tror att inkomsterna framför allt kommer att öka och man kommer att konsumera mer än man sparar så konsumtionstillväxten kommer att fortsätta för nästa år. Samtidigt tycker vi att det ser väldigt bra ut internationellt också, säger Marie Giertz, chefsekonom hos Länsförsäkringar som har publicerat rapporten.

Ni talar om kokhet svenska ekonomi?

– Ja, vi tycker att det finns få faktorer som bromsar och det är en väldig framfart just nu.

Det började med Svenskt Näringsliv som i slutet av 2006 i en prognos varnade för överhettning i svensk ekonomi.

För hög tillväxt
Överhettning och risk att det kokar över är synonymer för samma sak, nämligen att tillväxten kanske är för hög just nu.

Senare i månaden kommer SCB med sin preliminära beräkning av hur det gick 2006, och det talas redan om att tillväxten då blev uppåt fem procent, och det är en siffra som svensk ekonomi bara har nått någon enstaka gång.

Så nog är det mycket kraft i tillväxten just nu.

Inkomstökning på fem procent
Hushållen väntas få en inkomstökning med hela fem procent i år och även det är en hög siffra, säger Sven-Arne Svensson, tidigare chefsekonom på Skandiabanken.

– Under de 30 senaste åren är det bara något eller några år som vi haft sådana siffror, säger han.

Överhettning kan leda till brist på arbetskraft. Ekonomerna börjar nu fundera på om utvecklingen på sikt går mot en för låg arbetslöshet.

Är det som på akademiskt spåk kallas jämviktsarbetslösheten på väg mot en alltför låg nivå?

– Framför allt inom byggbranschen har vi ju sett att det finns indikationer på brist på arbetskraft. Detta sträcker sig inte till alla branscher utan det finns sektorer till exempel inom traditionell industri där man snarare har talat om att man fortsätter att se över kostymen vad gäller kostnader, säger Marie Giertz.

– Man kan ju hålla en ganska hög tillväxt utan att inflationen tar fart om man har ett bra utbud på arbetsmarknaden. Den politik som regeringen har lagt fram syftar ju till detta, men sedan får vi se om det lyckas, säger Sven-Arne Svensson.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".