Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Försvarsministern: Revirstrid om utökad avlyssning

Publicerat tisdag 16 januari 2007 kl 07.00
Odenberg.

Oron inför att Försvarets Radioanstalt, FRA, ska få utökade möjligheter till telefonavlyssning är överdriven. Det tycker försvarsminister Mikael Odenberg. Det hätska tonläget beror i första hand på en revirstrid mellan Säpo och de militära underrättelsetjänsterna.– Det är en väldigt illa dold hemlighet att det sedan gammalt råder omfattande revirstrider mellan militära och polisiära underrättelseorganisationer, säger Mikael Odenberg.

Frågan är inte om, utan vad FRA ska avlyssna, och hur det ska gå till, slår Mikael Odenberg fast. Man kan räkna med att lagförslaget som ska ge Försvarets radioanstalt ett modernare regelverk kommer att få ett brett stöd i riksdagen, eftersom även socialdemokraterna är för.

Spåra hot mot svenska soldater
I debatten har det framstått som om FRA ska börja avlyssna vanliga telefonsamtal och datortrafik inom Sverige, men det är fel. Vad det handlar om är att kunna spana på trafik till och från utlandet för att kunna spåra internationell terrorism och hot mot svenska intressen, framför allt också hot mot svenska soldater i internationell tjänst.

– FRA har möjlighet att lyssna på kommunikation, till exempel från utlandet till Sverige. Det är väldigt viktigt att ha klart för sig att försvarsunderrättelseverksamhet handlar om att försöka kartlägga hot och företeelser, säger Mikael Odelberg.

– Det är inte som den polisiära underrättelseverksamheten som försöker jaga rätt på enskilda personer för att beivra brott och ställa dem till rätta. Det är två helt olika företeelser.

Vill få slut på bråket
Tonläget i debatten blir lätt högt när det gäller avlyssning. Säkerhetspolisen ser sin position och sina arbetstuppgifter hotade när militären också ska få lyssna på telefonsamtal, även om det bara är samtal till och från utlandet.

Regeringen vill därför också passa på att förtydliga vem som ska göra vad för att på så sätt få slut på bråket mellan myndigheterna.

– Vi försöker få slut på tjafsandet och få upp frågan på bordet för att få en sorts avdömning i lagrådet så att vi därefter kan gå vidare med utformningen av en proposition, säger Mikael Odelberg.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".