Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Genförändrade grödor blir etanol

Publicerat torsdag 18 januari 2007 kl 06.00

Många företag lägger ner stor möda på att hitta produkter som är miljövänliga och bidrar till en långsiktigt hållbar ekonomisk utveckling. Världens största företag för genförändrade grödor, amerikanska Monsanto, gör nu en storsatsning där ny teknik ska öka skördarna och producera mer etanol.

När Hugh Grant, ordförande i Monsanto, presenterade den första kvartalsrapporten i år, berättade han att Monsanto har stora förhoppningar att den senaste generationen av genförändrade grödor ska ge en rejäl skjuts åt produktionen av etanol och biodiesel i USA.

I första hand handlar det om majs och sojabönor, och det är transportsektorn som ropar efter produkter som kan ersätta oljebaserad bensin och diesel.

Prisuppgång väntas
Den genförändrade majsen och sojan ger en ökad skörd, vilket ger större lönsamhet. Det väntas allmänt en prisuppgång eftersom den amerikanska miljöpolitiken nu förändras och inriktas allt mer på att öka etanolproduktionen.

Den senaste generationen av majsen är en vidareutveckling av en redan godkänd genförändrad typ, men kräver godkännande innan den börjar säljas.

Ribban höjs ytterligare
Ökningen är planerad från dagens under 5 till över 7,5 miljoner gallon år 2008. En gallon är ungefär 4 liter. Men den nyvalda kongressen som domineras av demokraterna väntas höja ribban ytterligare.

Mattias Zetterstrand är GMO-ansvarig för Monsanto i Norden:

– Det viktiga är att lantbrukaren får en stor produktion av majs för att på ett kostnadseffektivt sätt kunna producera etanol. Det är konkurrens med andra bränslen som fossila bränslen som gör att det gäller att få ut så mycket att man kan producer till ett relativt billigt pris, säger han.

Hur stor är ökningen jämfört med icke genmodifierad gröda?

– Det här är en form av växtförädling som gör att man försöker öka skördarna hela tiden. Det är svårt att sätta en siffra på exakt hur mycket större skördarna blir men de går uppåt hela tiden tack vare den här tekniken.

Är det här något för Sverige också?

Absolut.

Finns det redan eller är det på väg?

– Majs är en potentiell gröda för framtiden i Sverige också. Men i Sverige är det främst majsensilage, alltså grönmassa, man producerar, och att producera kärna som används i etanolproduktionen kommer att ta lite längre tid, tror jag.

Tommy Fredriksson
tommy.fredriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".