Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ecuadors president lovar stora förändringar

Publicerat tisdag 16 januari 2007 kl 12.30

När Rafael Correa på måndagen svor eden som Ecuadors nye president lovade han initiera en medborgarrevolution. Ett första steg blir en folkomröstning redan i mars om en konstituerande församling för att skriva en ny grundlag.

Rafael Correa var klädd i mörk kostym, men utan slips och hans vita skjorta var broderad med indianska mönster, en symbolisk markering av den nya epok han lovat inleda i Ecuador.

Symbolisk var också den ceremoni dagen innan då han, i sällskap med Venezuelas Hugo Chavez och Bolivias Evo Morales - alla tre klädda i färggranna ponchos - fick ta emot de indianska samfundens kommandostav.

Nya tider
Rafael Correas installationstal var också ett uttryck för de nya tider som väntar. Han beskrev det nuvarande politiska och ekonomiska systemet i Ecuador som perverst och han skissade fem centrala axlar i det han kallade en medborgarrevolution.

  • Först och främst en ny grundlag, skriven av en konstituerande församling, precis som i Venezuela och Bolivia.

Kamp mot korruptionen som han menade idag är själva grundvalen för det politiska och ekonomiska systemet i Ecuador.

En ekonomisk revolution där inte arbetet längre betraktas som en simpel handelsvara och som också kräver en omförhandling av utlandsskulden.

  • Correa föreslog bildandet av en internationell domstol med uppgift att bedöma i vilken mån de fattiga ländernas skulder är rättfärdiga eller inte och som bestämmer nya, mer rättvisa, villkor för hur skulderna ska betalas.

Han föreslog också bildandet av en Sydamerikansk bank för att locka till sig det sparande som nu sker utanför kontinenten och som på sikt ska ersätta de nationella centralbankerna.

  • En fjärde axel är undervisning och sjukvård, områden som är svårt eftersatta.

Och han nämnde särskilt behovet av att ge politiskt utrymme åt de nära två miljoner ecuadorianer som emigrerat de senaste åren och vars penningssändningar hem har blivit landets viktigaste inkomstkälla.

  • Som femte, och sista axel, tog Rafael Correa upp nödvändigheten av ekonomisk integration på kontinenten.

Mönster från EU
Men till skillnad från Nicaraguas Daniel Ortega, så proklamerade Correa inte en omedelbar uppslutning i ALBA, det initiativ som lanserats av Hugo Chavez, utan inbjöd istället Venezuela att komma tillbaka till det andinska samfundet och att utifrån de samarbetsorgan som redan existerar, avancera i riktning mot bildandet av en sydamerikansk gemenskap efter mönster från EU. En lite oväntad, men av många välkomnad, inbjudan till debatt.

Men fram för allt var det en dag av fest och eufori för den latinamerikanska vänstern.

Rafael Correa är ung, energisk och entusiastisk men han har ingen lätt uppgift. Inte minst därför att han satt upp så höga mål utan att ha en enda egen representant i kongressen.

Lars Palmgren, Santiago
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".