Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Stort missnöje på Arbetslivsinstitutet

Publicerat onsdag 17 januari 2007 kl 06.00

I dagarna får de anställda på Arbetslivsinstitutet sina uppsägningsbesked. Den 1 juli ska verksamheten vara stängd och på institutet finns nu ett mycket stort missnöje med situationen.

– Sättet man gör det på är en väldig kapitalförstöring. Det är fler förluster, både i pengar och i kunskap, säger Gunnar Aronsson, som är professor i arbetslivsforskning.

Arbetslivsbiblioteket har upphört. All biblioteksservice är stängd, meddelar anslaget på den stängda dörren i entréplanet.

Verksamheten nedmonteras
I dagarna får de 400 anställda, varav 200 är forskare, sina uppsägningsbesked och i rask takt monteras verksamheten ned. I så rask takt att mycket av den forskning som pågår kommer att gå till spillo, menar Gunnar Aronsson.

– Det finns inte en vettig chans att det ska ske i någon ordnad överföring, eftersom det går så snabbt, säger han.

De extra sextio miljoner som regeringen bidrar med räcker inte för att den forskning som redan påbörjats ska kunna slutföras, menar Gunnar Aronsson.

På institutets hemsida publiceras protester mot nedläggningen från drygt 200 olika forskningsinstitut och universitet runt om i världen.

Littorin försvarar nedläggnigen
Bland de anställda på institutet talar många om en medveten slakt av forskningen och detta för att den borgerliga regeringen skulle tycker att arbetslivsinstitutet är en socialdemokratisk ideologiproducent.

Arbetslivsinstitutets forskning har också många gånger kritiserats av borgerliga företrädare. Men arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin säger sig inte har några synpunkter på den utan säger att institutet läggs ned för att det är bättre att forskning bedrivs på universitet än på en myndighet och för att spara pengar.

Han tycker heller inte att det går för fort, eller att det behövs mer pengar till själva nedläggningen.

– Har man väl fattat beslutet är det inte alldeles givet att det blir bättre för att man drar ut på det. Nu har vi sett till att anslagssparandet har följt med in i nästa budgetår och det underlättar övergången. Därmed tycker vi att vi har gjort det vi ska, säger Littorin.

Fråga de arbetslösa”
Arbetsmarknadsministern tar också lätt på den internationella kritiken.

– Befinner man sig på ett annat håll och inte behöver ta kostnaden för den här forskningen, tycker man naturligtvis att det är bättre att något annat land betalar. Jag tycker man ska fråga dem som är arbetslösa om man inte kan ha mer nytta av de 400 miljoner kronorna till en politik för fler i arbete än genom statlig forskning inom statliga myndigheter, säger arbetsmarknadsminister Sven Otto Littorin.

Pontus Mattsson
pontus.mattsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".