Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Botten undersöks inför gasledningsbygge

Publicerat onsdag 17 januari 2007 kl 04.00

Undersökningarna av Östersjöns botten inför en planerad rysk-tysk gasledning har börjat. Samtidigt som Sverige diskuterar hur man ska ställa sig till den planerade gasledningen, har ryska fartyg lagt ut sensorer inom svensk ekonomisk zon utan att Sverige först har tillfrågats.

– Det handlar om mätstationer längs en korridor som utgörs av den tänkta sträckningen av gasledningen, säger Stefan Gustafsson som är chef för strategiska analysenheten på Försvarsmaktens högkvarter.

– Det är en del av projektet där det gäller att undersöka bottnarna och förutsättningarna för att etablera gasledningen, fortsätter han.

Kan man säga att projekteringsarbetet har börjat?

– Undersökningarna för projekteringen har börjat, ja.

Det är företrädare för den ryska delen av gasledningsprojektet som via e-post till det svenska försvaret har bekräftat att man lagt ut sensorer på havsbottnen inom svensk ekonomisk zon.

Det innebär att det visserligen är på internationellt vatten. Men eftersom det är nere på havsbotten måste Sverige tillfrågas. Indelningen i ekonomiska zoner spelar till exempel en roll för utvinning av olja under havsbottnen eller som här när det gäller att dra ledningar.

Ökad närvaro på plats
Sverige har inte tagit ställning till gasledningen eftersom det ännu inte har kommit en förfrågan om bygglov från det tysk-ryska konsortiet. Men redan nu har alltså de förberedande arbetena inletts.

Ryssland har tidigare sagt att det är en uppgift för den ryska Östersjöflottan att bevaka gasledningen. För svensk del handlar det om att nu snabbt öka bevakningen av det här området.

– Vi kommer att behöva ha en utökad närvaro därute tillsammans med andra myndigheter för att säkerställa att inte vår territoriella integritet kränks, säger Stefan Hustafsson.

– Den här övervakningen kommer att behöva ske på plats genom patrullering i betydligt större omfattning än idag om andra aktörer börjar göra samma sak, säger han.

Stefan Winiger
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".