Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Artistförbund polisanmäler sparkad vd

Publicerat onsdag 17 januari 2007 kl 12.15

De svenska musikernas rättighetsorganisation Sami skakas av en skandal som kan få stora konsekvenser för svenskt musikliv. Den sparkade vd:n har stämt Sami för att få ut sin fallskärm på minst 6,5 miljoner kronor. I veckan svarar Sami med att polisanmäla mot vd:n för trolöshet mot huvudman.

Centralpersonen i Sami-affären är förre vd:n Hans Lindström som lyckades tiodubbla omsättningen och på tio år göra Sami till världens kanske mest lönsamma rättighetsorganisation för musiker.

Idag har Sami 50 anställda och över 20.000 musiker som medlemmar vilka senaste året delade på över 137 miljoner i upphovsrättspengar.

Avhystes av vaktbolag
Men efter en tvist med styrelsen om ett par revisionsdokument sparkades Lindström i september. Avhysningen genomfördes av ett vaktbolag som i VD:ns hem hämtade föremål och en SAMI-dator som även innehöll 
privata dokument.
I november avgick Samis styrelseordförande Thomas Bolme, på uppmaning av enskilda styrelseledamöter. Och nu polisanmäler styrelsen förre vd:n för trolöshet mot huvudman.

”Har skott sig”
Lindström  har tecknat riskfyllda affärsavtal och använt Samis kontokort för egen räkning, säger Jan Granvik, tillförordnad ordförande.

– Han har skott sig för egen vinning. Det tycker jag är allvarligt när man är välavlönad och utnyttjar systemet maximalt

I december stämde förre vd:n Hans Lindström Sami i tingsrätten för att få ut sitt avgångsvederlag på för musiklivet rekordhöga över 6,5 miljoner. Lindström avvisar alla nya anklagelser och hävdar att det handlar om en kupp från den fackligt dominerade styrelse:

– Det är helt felaktiga anklagelser och det är en del i en förtalskampanj mot mig. Man försöker konstruera anklagelser för att ta sig ur ett fördelaktigt anställningsavtal för mig. Det finns en helt annan agenda än den man vill presentera för offentligheten och för medlemmarna.

Sparchock för musiklivet
Samis nya ledning hävdar att ekonomin är i kris pga. Lindströms agerande. Så för att spara 35 miljoner vill man lägga ner hela Samis icke-kommersiella och yrkesfrämjande verksamhet. Det blir i så fall den största sparchocken hittills i svenskt musikliv och drabbar utbildning, repetitioner, studioverksamhet och alla icke-kommersiella konserter i Samis regi under två år.

Storbråket kommer att kulminera på SAMIs extrainsatta stämma på måndag.

Per Gulbrandsen
per.guldbrandsen@sr.se

Mer om detta i P2-programmet Mitt i Musiken klockan 18 onsdag kväll.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".