Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

''Utförsäljning av flygplatsdrift planeras''

Publicerat lördag 7 september 2002 kl 17.41
Luftfartsverket har långtgående planer på att lägga ut större delen av verksamheten på entreprenad, exempelvis till olika vaktbolag. Det hävdar Statstjänstemannaförbundet, som menar att detta hotar säkerheten på landets flygplatser.
På Luftfartsverket förnekar man bestämt att sådana planer finns och säger att entreprenad är en möjlighet bland många. – Vi utreder alla tänkbara alternativa verksamhetsformer för att hitta det som är mest effektivt, säger Lars Lundblad, teknisk direktör på Luftfartsverket. Det skriver ju facket här, att med största sannolikhet planerar Luftfartsverket en omfattande outsourcing på landets samtliga flygplatser... – Det är inte sant. Några sådana planer finns inte. Beställde rapport av Falck Det som fått facket att reagera kraftigt är en rapport som Luftfartsverket beställt av säkerhetsföretaget Falck Security. I rapporten lämnas förslag på hur säkerhetsföretaget skulle kunna sköta en mängd tjänster på olika svenska flygplatsaer, gällande allt från snöröjning och lastning till säkerhetskontroller. Luftfartsverket måste de närmaste året spara upp emot 650 miljoner kronor på grund av det kärva läget i flygbranschen. Och tillsammans med att systemet med civilpliktiga som sköter bransberedskapen på flygplatser förvinner 2004 är det en möjlig lösning bland flera att lägga ut detta och andra uppdrag på entreprenad, enligt Luftfartsverket. ”Hotar säkerheten” Redan i dag har man börjat förändra brandberedskapen genom att utbilda befintlig personal på flygplatser runtom i landet till brandmän. Men att verket överväger möjligheten att lägga ut mer av verksamheten på entreprenad de kommande åren är allvarligt menar facket, som också hävdar att det skulle kunna hota säkerheten på flygplatserna. Krister Falk är ordförande för Statstjänstemannaförbudnets avdelning hos Luftfartsverket: – Rent säkerhetsmässigt kan jag se att det skulle kunna uppstå problem eftersom det är en entrepenör som kommer in, och en entrepenör kanske inte har samma känsla för vad som gäller.
Magnus Thorén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".