Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Stora skillnader mellan opinionsmätningar

Publicerat söndag 8 september 2002 kl 17.06
Kan man lita på opinionsmätningarna om väljarnas partisympatier? Det kan variera ordentligt mellan de olika mätningsinstitutens siffror. Något som oroar valforskaren Sören Holmberg.
En vecka kvar till valet är det ovanligt stora skillnader mellan opinionsmätningarna från dom stora instituten Temo och Sifo. I går var till exempel skillnaden för stödet till socialdemokraterna nästan fem procentenheter. Överraskad och oroad Sören Holmberg, professor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet, är överraskad och oroad över att mätningarna visar så olika resultat. – Jag tror att jag är lika förvånad som alla andra som följer de här mätningarna dag för dag. De senaste tre- fyra dagarna har det blivit stora skillnader, speciellt mellan Sifo och Temo. Det är ju inte riktigt bra att det spretar så. – Jag misstänker att sanningen kan ligga någonstans mitt emellan, eller också gör de någonting som inte är riktigt bra. Bägge två kan ju inte ha rätt. De senaste dagarna har opinionsmätningarna från Temo och Sifo skilt sig åt allt mer. På lördagen skilde det till exempel nära fem procentenheter mellan mätningarna, gällande stödet för socialdemokraterna. På söndagen har den skillnaden krympt något. Stora skillnader för fp Enligt Sifo har socialdemokraterna 38,6 procent, enligt Temo 36 procent, dock en skillnad på nära tre procentenheter. För folkpartiet är skillnaden över tre procentenheter - partiet får hela 12,8 i Temo, 9,2 i Sifo. Även för det näst största partiet, moderaterna, är skillnaden stor, 20,1 procent i Sifo och 18,6 i Temo. Miljöpartiet ligger under fyraprocentsspärren i Sifo, men över i Temo. För övriga partier är läget ungefär som tidigare. Efterlyser mer information Sören Holmberg efterlyser mer information från opinionsinstituten kring hur deras mätningar görs. Eftersom något av instituten, eller båda två, måste ha fel, så kan det få allvarliga konsekvenser vid valet, speciellt för partierna kring 4-procentsspärren. – Det viktigaste och det mest problematiska vore ju om det systematiskt visade fel, vad nu fel är, för partier omkring spärren, så att man har fel underlag för det praktiska röstandet som sker på valdagen. Däremot för de partier som befinner sig långt från spärren, som s, m, fp och andra, det är klart att det inte ger någon allvarlig konsekvens, annat än för vilken arbetslust och entusiasm man har inför spurten. Men det är ju inte lika avgörande som spelet omkring spärren.
Anna Lithander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".