Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Rättvisemärkt saknas på butikshyllan

Publicerat måndag 9 september 2002 kl 07.35
Försäljningen av rättvisemärkta produkter går sämre i Sverige än i andra länder. Orsaken är en konflikt mellan livsmedelsbranschens egen ekologiska märkning och den fackföreningsstödda rättvisemärkningen, som vill gynna nya leverantörer i u-länderna.
I kooperativa Coops matvaruaffärer går det exempelvis inte att köpa Rättvisemärkt socker och honung och inte heller Rättvisemärkta bananer, för det är bara de Rättvisemärkta varor som också är godkända av branschens egen ekologiska märkning KRAV som får säljas i Coops affärer, säger Åke Natt och Dag miljöchef på Coop: – Vi vet att bekämpningsmedel är ett stort problem i många u-länder och därför tycker vi det är helt rimligt att göra kopplingen mellan Rättvisemärkt och ekologiskt. Varför kan ni inte bara ställa produkterna i hyllorna bredvid varandra och låta konsumenterna välja? – Vi har 8 000 - 10 000 produkter i varje butik, skulle vi dessutom ta in alla Rättvisemärkta men inte ekologiska produkterna får vi ännu fler. Butiksutrymmet räcker inte till helt enkelt, säger Åke Natt och Dag. Det är här en kamp mellan två intressen. Bakom KRAV står den svenska livsmedelsbranschen, Coop, ICA, LRF, Scan och andra organisationer som Svenska Naturskyddsföreningen som vill värna ekologiska livsmedel med hög kvalitet. Bakom Rättvisemärkt finns den internationella organisationen Fair Trade och i Sverige också LO, TCO och Svenska kyrkan som vill ha bättre villkor för leverantörer i u-länderna. Det här har gjort att försäljningen av Rättvisemärkta produkter är betydligt lägre i förhållande till antalet innevånare i Sverige jämfört med andra länder, säger Bernt Lind, generalsekreterare i föreningen Rättvisemärkt: – Vi har gott om många goda exempel ute i Europa, där detaljhandeln ställt sig bakom Rättvisemärkt. Men braschen menar ju här också att ni kanske inte uppfyller de ekologiska kraven, vad säger du om det? – Om vi tar exempelvis bananer. De Rättvisemärkta bananerna besprutas under former där man strikt följer arbetslagstiftning så det är där man ska jämföra och Rättvisemärkt och konventionellt, säger Bernt Lind.
Tommy Borglund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".