Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Kina: aidsinformatör gripen

Publicerat måndag 9 september 2002 kl 11.34
En kinesisk läkare som under flera år drivit en kampanj för att informera om aids och hiv har gripis av den kinesiska säkerhetspolisen. Samtidigt medger Kina officiellt att antalet hiv-smittade nu överstiger en miljon.
Den 38-årige läkaren började tidigit sprida information i Kina om farorna med hiv och aids. Han gjorde det i början av 90-talet när han var anställd inom det kinesiska socialdepartementet. Till en början fick han hållas; han blev till och med påhejad av sina överordnade på ministeriet. Men snart ansågs läkaren handla egenmäktigt och avskedades. Därefter har han med hjälp av en grupp aktivister fortsatt att vid sidan om regimens finmaskiga nät driva sin informationskampanj, något som har irriterat de kinesiska myndigheterna. Spårlöst försvunnen Sedan två veckor är läkaren spårlöst försvunnen. Inga officiella förklaringar har getts, men kollegor till mannen har indirekt fått veta att han har gripits och föhörs. Orsaken till gripandet är av allt att döma att läkaren har kommit över och gett vidare spridning åt en hemlig, statlig, kinesisk rapport. Enligt denna har ett stor antal fattiga landsbyggdsbor i Henan-provinsen väster om Shanghai drabbats av hiv sedan de i samband med transfusioner vid statliga kliniker fått hiv-smittat blod. Över en miljon smittade Kina har under flera år medgett att aids-problemet i landet växer. Enligt färska siffror är mer än en miljon kineser smittade av hiv-viruset. Det är inte så många i procent räknat i ett land med 1,3 miljader invånare - men det är stora absoluta tal. Hot om patentbrott Det kinesiska socialdepartementet försöker blidka utländska läkemedeltillverkare för att få ner priserna på de patentskyddade preparat som mildrar förloppet vid hiv-smitta och aids. Hittills har kineserna inte lyckats och nu varnar ansvariga för att Kina kan komma att följa exemplen från Brasilien och Indien. Där tillverkas snarlika, kopierade läkemedel vid sidan av patenten.
Lars Gunnar Erlandsson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".