Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukfrånvaron här ökar mest i Europa

Publicerat måndag 9 september 2002 kl 16.45
Sjukfrånvaron i Sverige ökar mest i Europa. Det framgår av en ny rapport från Expertgruppen för offentlig ekonomi, ESO, som jämfört Sverige med sju andra europeiska länder. Samtidigt är vi friskare och har en bättre arbetsmiljö än de flesta andra länder.
– Det är tre länder som har betydligt högre sjukfrånvaro än övriga länder, och det är Sverige, Nederländerna och Norge. Man skulle kunna förvänta sig att skillnaderna vore mindre, eftersom i många andra avseenden liknar ju de här länderna varandra, när det gäller allmänna hälsoindikatorer eller när det gäller hur samhället är uppbyggt i övrigt, säger Kjell Nyman, en av författarna till rapporten. Sjukfrånvaron i Sverige, Norge och Nederländerna har sedan början av 80-talet inte bara varit betydligt högre utan också varierat mer än i de övriga länderna i studien, Danmark, Finland, Frankrike, Storbritannien och Tyskland. I de länderna har, från 1983 till 2001, i genomsnitt mellan 1,5 och 2,5 procent av de anställda varit frånvarande en vecka på grund av sjukdom eller skada, och i Sverige, Norge och Nederländerna mellan 2,5 och 5,7 procent. Sjukskrivna arbetslösa inte med Bara i Sverige kan den som är arbetslös bli sjukskriven så den gruppen - sjuskrivna arbetslösa - finns inte med i studien. Gjorde den det skulle siffran vara ännu högre för Sverige. Sverige utmärker sig dessutom som det land där sjukfrånvaron ökat allra kraftigast under 90-talet. Skillnaderna förvånar rapportförfattarna eftersom länderna eftersom likheterna mellan länderna alltså är stora. Sverige har dessutom den bästa fysiska arbetsmiljön och näst Norge den friskaste befolkningen. En del av förklaringen är enligt rapporten att Sverige har en större andel kvinnor över 50 som arbetar. Generellt är kvinnor och äldre personer sjukskrivna mer än män och yngre, men det förklarar alltså bara en del. Lägre frånvaro bland vikarier Författarna pekar dessutom på några samband som är starkare i Sverige än i de andra länderna: sjukfrånvaron är lägre hos tillfälligt anställda och minskar när arbetslösheten ökar. Man har inte studerat hur ersättningsnivån påverkar sjukfrånvaron, men de tre länder som har den högsta frånvaron har de generösaste systemen, säger Kjell Nyman: – Vi ska ta fram ett förslag till hur man kan genomföra en betydligt bredare och djupare internationell jämförelse, där man kan gå in på sådana saker som hur ersättningssystemen är utformade eller hur den psykosociala arbetsmiljön ser ut i olika länder eller hur läkare hanterar sjukskrivningsinstrumentet, och alla andra faktorer som kan tänkas ha betydelse, säger Nyman.
Pia Lille

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".