Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Palestiniernas parlament samlades igen

Publicerat måndag 9 september 2002 kl 16.54
För första gången på över ett och ett halvt år samlades på måndagen palestiniernas lagstiftande församling i Ramallah på Västbanken. Inför mötet sade den palestinske presidenten Yasser Arafat att fred med Israel fortfarande är ett mål och han fördömde alla terrorhandlingar gentemot israeliska civila. Arafat antydde också att han kan tänka sig att stiga åt sidan, rapporterar SR:s Mellanösternkorrespondent.
Det palestinska parlamentet möttes i Yasser Arafats högkvarter i Ramallah och inte i de speciella lokaler som står till församlingens förfogande i samma stad. Orsaken uppges vara en rädsla från Arafats sida att israeliska styrkor kan beröva honom högkvarteret om han lämnar byggnaderna i utkanten av staden. Tolv ledamöter hindrades Mötet var inte fulltaligt. Tolv ledamöter, främst från Gaza, hindrades av den israeliska ockupationsmakten från att ta sig till Ramallah. Enligt israelerna har de tolv ledamöterna kontakter med vad man kallar terrorister, och de förhindrades därför att resa till Västbanken. Övriga sexton ledamöter från Gaza stannade också hemma i solidaritet, men kunde ändå delta via en videolänk. I sitt timslånga tal sade den palestinske presidenten att målen står kvar: en palestinsk stat vid sidan om Israel och garanterad fred och säkerhet dem emellan. Han tog avstånd från attacker mot israeliska civila, även om han inte uttalat fördömde de senaste månadernas många självmordsattentat mot israeler. Arafat slog fast att val - både till parlamentet och till presidentposten - ska hållas i januari nästa år. Sade att han hoppades bli utbytt USA och Israel har krävt att det palestinska styret måste reformeras och sagt att Arafat personligen är ett hinder för framgång. Arafat kommenterade inte direkt de uttalandena, men sade - närmast skämtsamt - att han hoppas att bli utbytt snart. Få tror dock på allvaret i det uttalandet. Den nära 75-årige Arafat väntas ställa upp i presidentvalet i januari och trots dalande popularitetssiffror den senaste tiden talar allt för att han kommer att få en bekväm majoritet. Utmaningarna för det palestinska parlamentet är stora. Det här första mötet på över ett och halvt år ska bland annat besluta om de omfattande reformer som mer eller mindre beställts av USA och Israel och som Arafat lovat genomföra. Samtidigt är trycket från den israeliska sidan starkt och handlingsutrymmet minst sagt begränsat. Frågan är om den israeliske premiärministern Ariel Sharon kommer att nöja sig med de besked som kommer från Ramallah.
Lars Kobbe, Jerusalem

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".