Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kommuner krymper sina fullmäktige

Publicerat onsdag 11 september 2002 kl 06.12
Färre kommunpolitiker, och pengar till de få som går med på att ställa upp. Det är Essunga kommuns recept för att få folk på alla stolar i fullmäktige, efter valet. Essunga är en av 23 kommuner i landet som i år väljer att krympa sin fullmäktigeförsamling. Det är en utveckling som går stick i stäv med regeringens ambitioner, men som speglar befolkningens intresse för politiska uppdrag.
– Här i augusti är vi 34 närvarande ... 35 i juni ... 34 i april ... vi har alltså inte varit fulltaligt 41 beslutande på ungefär två år, säger kommunstyrelsens ordförande i Essunga, centerpartisten Christer Aronsson, och beskriver därmed den krassa bakgrunden till årets beslut - att dra ner antalet ledamöter i fullmäktige - till snudd på minsta möjliga, enligt lag. Långt ifrån unikt Essunga är långt ifrån unikt. Kramfors, Laxå, Nordanstig och Lilla Edet - på alla håll i landet krymper de lokala parlamenten, av olika skäl. – De förtroendevalda prioriterar inte fullmäktiges sammanträden fullt ut, och det tycker jag är oroväckande. Man tar väldigt lättvindigt på sitt förtroendeuppdrag, säger Christer Aronsson. Vad är det som säger att de här 35 som väljs nu då kommer att ta det mer seriöst? – Jag tror det, för vi inför en ny ordning här att man får också betalt för sitt politiska uppdrag. Det har vi inte haft tidigare. Nej, Christer Aronsson själv är den ende som hittills fått ersättning för sitt politiska arbete i kommunen, men det ska alltså ändras: lite bättre än nu, för lite färre än nu, och så blir Essunga ännu ett bidrag till den statistik som till exempel säger att under 90-talet försvann 15 000 förtroendeuppdrag i Sverige. En sannsaga för moderaterna, som har som ambition att ta bort var tredje idag sittande politiker. En fasa för socialdemokraterna, som på senaste kongressen tog beslut om att försöka skapa 10 000 nya uppdrag de närmaste åren. Ser bara praktiska skäl Christer Aronsson ser just nu bara praktiska skäl bakom förändringen i hans kommun, ideologiskt står han - i mitten: – Jag tycker inte att man kan sätta ett sådan mål som socialdemokraterna har gjort, och med moderaternas åsikter så blir det helt tjänstemannastyrt, och det finns ingen logik i det.
Kristina Hedberg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".