Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Säpo kände inte till FBI-uppgifter

Publicerat tisdag 10 september 2002 kl 16.30
Säpo visste inte att FBI hade uppgifter som pekar ut fem personer i Sverige som medlemmar i en al-Qaida-cell. Det säger Säpo-chefen Jan Danielsson till Ekot på tisdagen. Men han säger att en av de utpekade är känd av Säpo sedan tidigare.
Uppgifterna ska ha kommit från ett förhör med en terrorist, Ahmed Ressam, som greps i december 1999 på gränsen till Kanada med sprängämnen i bilen. Vill tona ner betydelsen Jan Danielsson vill dock tona ner betydelsen av uppgifterna från FBI:s förhör. – Vi har inte tidigare fått besked om att man sagt på det här sättet, och förklaringen är förmodligen att det har ansetts vara alltför fragmentariska och ointressanta uppgifter. Det här är alltså nya uppgifter för er också? – Ja, i den här formen är det nya uppgifter. Det tillför oss inget heller som det föreligger nu. – De uppgifter som föreligger beträffande vilka de här personerna skulle vara är väldigt fragmmentariska eller otydliga. Det handlar om förnamn, vilket land de kan tänkas komma ifrån eller att de har anknytning till Sverige på något sätt. En av de personer som nämns i sammanhanget kan vi identifiera, och honom har vi sedan länge haft koll på. Känd sedan länge En av de personer som pekas ut i FBI-dokumentet om en svensk al-Qaida-cell i Sverige är alltså känd av svenska myndigheter. Enligt Jan Danielsson ser Säpo i dag ingen anledning att försöka identifiera de andra fyra i dokumentet. Jan Danielsson anser att det är överdrivet att tala om en terroristcell i Sverige. – Det beror på vad du lägger in i uttrycket cell. Som jag har sagt så finns det ett antal sympatisörer i Sverige som vi har följt i flera år. I vart fall en av de här personerna, och kanske flera andra av dem som åsyftas, finns i de här kretsarna. Men att tala om celler tycker jag är att dramatisera i onödan. De här som ni nu vet finns i Sverige, anser ni att de i dag utgör något hot? – De intresserar oss av de skälen jag nämnde, att de har anknytning till olika religiösa, fanatiska grupper. Och det finns alltid en risk att det kan utgå ett hot från en sådan gruppering. Det behöver inte vara anknytning direkt till Sverige, utan det kan vara intressant för andra länder att veta vad de här personerna har för sig.
Ola Henriksson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".