Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Val på drygt 1 000 skolor idag

Publicerat onsdag 11 september 2002 kl 07.18
Idag, onsdag, är det val. Drygt 1 000 skolor har anmält att de ska delta i årets skolval. Det genomförs i år med riktiga valsedlar för att det ska kännas som om det var på riktigt.
Raul Valenzi-Lopez och Daniel Borinder går på högstadiet i Bergshamra skola i Solna och tycker att skolval är viktigt: – Ja, det är klart, för då får man ju veta hur ungdomarna röstar, och det är ju de som kommer att rösta - några av oss kommer att rösta i nästa val - och det är viktigt också att se vad man kommer att rösta på nu. Drygt 300 000 elever till val 1 078 skolor anmält att de ska delta i skolvalet vilket innebär att drygt 300 000 elever går till val på onsdagen och torsdagen, men resultatet redovisas inte förrän vallokalerna har stängts på söndag. Myndigheterna är nämligen rädda för att skolvalsresultatet skulle kunna påverka det riktiga valet om det kom fram tidigare. Ungdomsstyrelsen tillsammans med elevorganisationen Svea har arbetat med valprojektet, där tanken har varit att eleverna själva ska hålla i valarbetet, både det praktiska genomförandet och informationen innan. På vissa skolor har det fungerat bra men på andra skolor mindre bra, enligt ansvarig projektledare på Svea, Annika Lindgren: Problem på vägen – Det är många elever som verkligen vill göra det här och det är jättetråkigt när man hör att de inte får möjlighet till det på skolan. Det var en tjej, nu under turnén, som vi stötte på i Växjö som sade så här att 'men det är ju helt sjukt att lärarna ska arrangera vårat val. Det är ju som att vi skulle arrangera de vuxnas val, den 15 september', och det tycker jag är rätt klockrent, säger Annika Lindgren. Ett annat problem har varit att en del kommunala tjänstemän inte ansett att det varit deras jobb att fördela valsedlarna till skolorna. Ungdomsstyrelsen har också stött på kommuner som inte ansett att de ska dela ut valsedlar till friskolorna. Samarbete på Bergshamra skola På Bergshamra skola i Solna har eleverna tillsammans med lärarna jobbat med partiernas valmanifest, och ställt frågor till de olika partierna i valstugorna. Men eleverna tycker att politikerna oftast slingrar sig och inte svarar. Daniel Borinder i nian till exempel har försökt få svar från högerblocket om skattesänkningar. – De är urusla på att berätta hur de ska göra för att sänka alla skatter. Det går ju inte runt som det är nu ens. Flera elever berättar att valarbetet i skolan gjort dem politiskt medvetna och de tror att det kommer att bli ett högt valdeltagande i skolan.
Margita Boström

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".