Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Ett utsläpp av fluorvätesyra har inträffat i en industrilokal i området. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Dalarna.
(Publicerat idag kl 12.51)

Blandade känslor när Schweiz tar plats i FN

Publicerat tisdag 10 september 2002 kl 16.50
Tisdagen 10 september är en historisk dag i Schweiz. Landet blir nu medlem i Förenta Nationerna – FN. Schweiz befolkning har gått till många folkomröstningar och till slut fick ja-sägarna igenom sin röst.
Så kunde inte ens Schweiz stå emot. Denna dag – 10 september 2002 – skrivs nu in i historieböckerna. Trots sitt läge mitt i ett efterkrigs-Europa avstod Schweiz från att skriva under FN-stadgan 1945. Ville står helt neutrala Schweiz neutralitet hedjade en underskrift. Resonemanget var att beslut i FN:s säkerhetsråd skulle kunna utmana landets neutralitet. Men under årens lopp har alplandet anslutit sig till många av FN-organen, och nu alltså fullt ut. Något omfattande firande ägnar sig inte schweizarna åt, nästan halva befolkningen är snarast orolig – särskilt den tyskspråkiga delen. – Jag röstade emot, säger Vreni Accola från chaletet i Davos-Frauenkirch, FN innebär stora förändringar men inga vinster. Vill vara med och bestämma Men Marina Weilenmann i Parpan, en alpby inte långt bort, är positiv. Schweiz bidrar med mycket pengar till FN, nu får vi också bestämma. Ironiskt nog blir Schweiz medlem just när FN:s roll i ett angrepp mot Irak är som hetast. Schweizska tidningar är fulla av kommentarer kring neutralitet och Schweiz framtida roll i världspolitiken.
Alice Petrén
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min spellista".