Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Avhopp efter främlingsfientligt tal

Publicerat onsdag 11 september 2002 kl 17.02
Bara dagar före valet hoppar flera lokalpolitiker av sina uppdrag. Avhoppen är en följd av att politikerna fäller grova främlingsfientliga uttalanden i tv-programmet Uppdrag granskning i SVT, filmade med en dold kamera.
I Uppdrag granskning trodde kommunfullmäktiges ordförande i Solna, moderaten Ulf Björkman att han pratade med en främlingsfientlig väljare i en av partiets valstugor och beskrev hur han varit hjälparbetare i en ”bananrepublik” i Afrika och fått nog av folk därifrån. Men det var i själva verket alltså en reporter med dold kamera han talade med. På onsdagen sade den politiske veteranen Ulf Björkman att han inte står för vad han sade men ändå väljer att sluta: – Jag har bestämt mig för det därför att jag har insett den här intervjun i Uppdrag granskning har medfört en sådan turbulens som kan vara till skada för mitt parti. Inte många motargument Tv:s granskning i valstugorna har väckt starka reaktioner även om materialet är långt ifrån vetenskapligt. Till exempel besökte reportrarna bara en vänsterpartistisk valstuga och ingen av miljöpartiets, men i de 54 valstugor runt om i landet där tv:s reporter spelade främlingsfientlig var det lätt att få medhåll av de lokala politikerna. Motargument fick han bara i två valstugor. ”De som Pinochet inte hann med” Den moderate kommunpolitikern Peter Kvist i Köping slutar sedan han i programmet beskrev invandrade chilenare som de som diktatorn ”Pinochet inte hann med”. Också socialdemokraterna mister ett av sina namn, Ingmar Hulting, kommunpolitiker i Kristinehamn i Värmland, lämnar temporärt sina uppdrag, han beskrev muslimer som ett hot mot samhället. En annan högt uppsatt politiker är Christer Ewe, moderat kommunalråd i Kristianstad. Han sa i tv att muslimer är bra på att föda många barn och utnyttja systemet - men, han väljer att stanna: – Det var ett dumt uttalande sagt vid ett tillfälle när jag blev provocerad och sannolikt förledd av reportern att svara på det sättet. Jag har inga planer på att avgå. Nu är det val på söndag, nu är det väljarna som ska avgöra om de ska ge mig sitt förtroende eller inte. Funderar över sin framtid Flera partiledare kommenterade på onsdagen sina partikamrater, men vare sig statsminister Göran Persson eller moderatledaren Bo Lundgren har krävt någons avgång, även om det på politikerspråk kanske är samma sak att säga att någon bör fundera på sin framtid. Från andra håll kommer tydligare reaktioner, minst ett par polisanmälningar har gjorts för förtal och hets mot folkgrupp. Den tidigare moderatledaren Ulf Adelsohn sa vid ett torgmöte på onsdagen att de som uttryckt sig främlingsfientligt omdelbart ska avgå. Och Khaled Wafai, moderat riksdags- och kommunfullmäktigekandidat i Uppsala, hotar att själv hoppa av om inte partiledningen agerar. – Nu kräver jag utav min partiledare och partiledning att de ska agera starkt och markera att detta är något som partiet varken står för eller sympatiserar med några individer som uttalar sig på det sättet, säger Khaled Wafai.
Maria Gustafsson och Johan Wangström i samarbete med Radio Stockholm, SR Västmanland, SR Värmland, SR Kristianstad och SR Uppland
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".