Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Hård kritik mot asylmottagningen

Publicerat onsdag 11 september 2002 kl 17.25
De som söker asyl i Sverige får ett dåligt bemötande av Migrationsverket, det anser Riksrevisionsverket, RRV, i en rapport.
Riksrevisionsverket pekar framförallt på tre saker. För det första finns det, enligt RRV, en oklar ambitionsnivå med verksamheten, för det andra är den dåligt anpassad till de asylsökandes behov och önskemål och för det tredje är det dåligt ställt med kontaker med arbets- och föreningslivet i Sverige. Det säger Eero Marttinen på RRV, som arbetar med att granska statliga verksamheter och som har gjort rapporten om Migrationsverket. Bristfälligt mottagande Verket har granskat 11 av Migrationsverkets asylmottagningar runt om i landet, och har tittat närmare på 125 asylsökandes uppgifter. Kritiken är alltså hård, asylmottagandet anses vara bristfällig. Men Riksrevisonsverket riktar inte bara kritik mot Migrationsverket utan också mot regeringen. Den främsta kritiken mot regeringen handlar om ambitionsnivån för asylverksamheten. Regeringen håller delvis med Bistånds- och migrationsminister Jan O Karlsson säger i en kommentar att regeringen delar en del av de synpunkter som tas upp i RRV:s rapport och att man i socialdemokraternas program för integaration har tagit in flera av dessa synpunkter. – Men Sverige har ju haft asylsökande i väldigt många år. Varför fungerar då inte organisationen, enligt RRV:s rapport? – Revision av en verksamhet ju är till för att konstatera hur verksamheten utvecklas och revisonens syfte är att leda till förbättring. Annars är revisionen meningslös, svarar Jan O Karlsson. Inga integrationspolitiska mål Enligt RRV saknas integrationspolitiska mål i Migrationsverkets arbete. Varken i regeringens uppdrag till verket eller i Migrationsverkets egna dokument är det klart vad en asylsökande ska ha uppnått under väntetiden. En asylsökande som söker uppehållstillstånd i Sverige kan få vänta i upp till två år - men RRV menar att flyktingar får dålig information, och därmed dålig kontakt, med det svenska språket och arbetslivet. ''RRV har inte förstått vårt uppdrag'' – Min spontana reaktion är att riksrevisonsverket inte riktigt har förstått vårt uppdrag när det gäller den organiserade verksamheten i mottagningssystemet, säger Migrationsverkets generaldirektör Lena Häll Eriksson. – Den rapport som RRV har lagt fram bygger på den felaktiga förutsättningen att vi ska integrera de asylsökande för ett fortsatt liv i Sverige, säger lena Hälls Eriksson. Men det uppdrag vi har är att hålla den asylsökande meningsfullt sysselsatt under väntetiden oavsett om han eller hon kommer att få stanna eller återvända hem.
Helena Jansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".