Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

1 000 tågade mot nazism i Karlskrona

Publicerat torsdag 12 september 2002 kl 22.00
Omkring 1 000 personer demonstrerade på torsdagskvällen i Karlskrona mot främlingsfientlighet och nazism och mot partiet Nationalsocialistisk front som kandiderar till kommunfullmäktige.
Omkring 1 000 personer demonstrerade på torsdagskvällen i Karlskrona mot partiet Nationalsocialistisk front som kandiderar till kommunfullmäktige. Om partiet skulle komma in i valet blir det första gången sedan andra världskriget som ett nazistiskt parti tar plats i en demokratisk församling i Europa. Över blockgränserna Under svenska flaggan och FN-flaggan tågade Karlskronaborna på torsdagskvällen. Man demonstrerade mot främlingsfientlighet och mot nazism. Det här är en demonstration över blockgränserna – samtliga kommunfullmäktigepartier deltog i demonstrationen. Och man gör det för att det på söndag avgörs om nazistpartiet, Nationalsocialistisk front, ska komma in i kommunfullmäktige i Karlskrona. Varje fredag under valrörelsen har samtliga partier i kommunfullmäktige gjort ett uppehåll vid lunchtid och samlats för att gemensamt agitera mot Nationalsocialistisk front och Sverigedemokraterna. Partierna i kommunfullmäkrige och föreningslivet i Karlskrona har sedan sex år aktivt jobbat mot nazism och antisemitism i kommunen. ”Nu är det allvar” Kommunalrådet Mats Johansson har sagt att det nu är allvar, Karlskrona riskerar att bli en symbolort för nazisterna i Europa, och det försöker man undvika. Utrikesminister Anna Lindh deltog i demonstrationen och höll efteråt ett tal. – Jag tycker att det är viktigt att man tidigt reagerar när man ser starka krafter med främlingsfientlighet och nazism, säger Anna Lindh. Därför tycker jag att det här är så speciellt i Karlskrona, när man ser växande nazistiska grupper. Jag tycker det är väldigt bra att alla demokratiska krafter kan lämna valrörelsen en kväll och istället ställa upp gemensamt här. Finns det en risk att man överdriver faran? Det finns ju ungefär mellan 10 och 20 aktiva nazister här i Karlskrona. – Samtidigt är det viktigt att man reagerar tidigt. För det är när man reagerar tidigt som man drar bort en del av grogrunden, och drar bort en del av de framtida sympatisörerna. Eftersom det här är en av de orter de satsar hårdast på i Sverige, och där de medvetet försöker ta sig in i fullmäktige, så är det också deras strategi att försöka skaffa sig ett fäste i en stad och då är det bra om man kan förhindra det.
Jens Ericson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".