Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Falska sjukanmälningar ett sabotage”

Publicerat fredag 13 september 2002 kl 05.00
Riksförsäkringsverket är de ansvariga för de falska sjukanmälningarna som drabbat s-politiker på spåren. Och socialdemokraternas kanslichef Tommy Ohlström kallar det inträffade ett sabotage.
Riksförsäkringsverket spårade på torsdagen de falska anmälningarna av sjukblanketter till en enda dator, men man vet ännu vem som ligger bakom. Riksförsäkringsverkets säkerhetschef Berit Sjödin ser mycket allvarligt på det inträffade: – Det vi nu vet, är att alla sjukanmälningar som vi känner till har gjorts från en och samma dator. Vi vet den tekniska adressen till datorn, men vi vet inte var någonstans datorn finns. Det måste vi ha hjälp av internet-operatörer för. Vad tyder det på, som du ser det, att det är från en enda dator som alla de här blanketterna beställts med andras personnummer? – Man kan väl anta att det är en person som har gjort det, men det vet vi ju alltså ingenting om. På fredagen fortsätter arbetet med att spåra den eller de skyldiga. Hos socialdemokraterna ser man alla de oönskade blanketterna till 75 riksdagsledamöter som ett sabotage mot socialdemokraternas valkampanj. Några vänsterpartister och en miljöpartist har råkat ut också, men ingen från nåt borgeligt parti, påpekar en arg kanslichef Tommy Ohlström. – Man har begärt skilsmässa, man har flyttat utomlands, man har överklagat taxeringen, man har begärt namnbyte, man har sjukanmält, man har begärt förtidspension, man har anmält arbetsskada och en del har fått allting på en gång. Det är ju klart att det här är ett sätt att sabotera för människor, att stjäla deras tid och förstöra deras valrörelsearbete. Om valet blir väldigt jämt kan de borgeliga partierna tjäna på det här, menar socialdemokraternas kanslichef. Och han vill polisanmäla det som hänt. – Det är inte någon enskild person som hittat på någon skojig sak, utan jag tror att det är personer som bestämt sig för att sabotera socialdemokratisk valrörelse. Och de finns på högerkanten. Det är där de finns. Vad gör ni härnäst? – Nog ska vi polisanmäla det här, allt. Det är ett sabotage mot demokratiskt arbete i Sverige och det tycker jag inte vi ska acceptera. Vad skulle brottet vara? – Det är själva sabotaget jag är ute efter, vad det blir för brott om man går in i brottsbalken, det kan inte jag reda ut just nu. Det tror jag åklagaren klarar väldigt bra.
Pia Sjögren
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".