Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sveriges Radio ska spara 100 miljoner

Publicerat fredag 2 februari 2007 kl 12.44

Sveriges Radio ska spara omkring 100 miljoner kronor i år. Det beskedet gav Sveriges Radio vd Peter Örn vid ett personalmöte på fredagen. Besparingen ska främst ske genom personalminskningar.

Peter Örn säger att det är satsningen på de nya distributionsvägarna som orsakar underskottet. Kostnaden för utsändning av digital radio dab och webbsatsningen har skett med extra pengar som nu tar slut säger Peter Örn.

– Vi står inför uppgiften att anpassa våra kostnader inför framtiden. Vi har under en följd av år finansierat satsningar på webben, och våra satsningar när det gäller att utveckla ljud och kompetens har vi betalat med engångsmedel. Nu är det dags att vi ser till att vi i framtiden betalar det med de ordinarie medlen vi får varje år, säger Peter Örn.

Om Sveriges Radio hade valt att bara ligga kvar med sändningar i radio, då hade inte den här besparingen varit nödvändig?

– Så kan man nog uttrycka det. Men då hade Sveriges Radio tappat sin förmåga att finnas med i utvecklingen som ett modernt medieföretag.

Står inför en kraftig neddragning
Sveriges Radio står inför en kraftig neddragning. Enligt Peter Örn är en orsak att medelstilldelningen varje år bara räknats upp med två procent, vilket i praktiken inneburit en minskning varje år eftersom kostnadsökningarna varit större.

Redan innan dagens besked fanns planer på neddragningar på lång sikt, för att kunna öka antalet inköpta radioprogram gjorda av produktionsbolag utanför Sveriges Radio.

Ny byråkrati ska undersökas
Peter Örn beordrar också en granskning av den nya programorganisation som han nyligen genomfört. Det finns knaggligheter där och det måste undersökas om det skapats en ny byråkrati säger Peter Örn.

Peter Örn hoppas att personalminskningen ska ske enbart med naturlig avgång, och ett samarbete med Trygghetsrådet inleds för att förmå Sverigesradioanställda att sluta på företaget.

– I nuläget handlar det helt om att vi vill bygga på naturlig avgång, säger Peter Örn.

Hur kommer lyssnarna att märka det här?

– Vår stora ambition är att lyssnarna inte ska märka något. Vi ska ha fortsatt hög kvalitet i allt vi gör, vi ska klara det här genom effektiviseringar och samtidigt skydda kvalitén i Sverige Radio.  

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".