Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

UNDP: Fattiga drabbas värst av klimatförändringar

Publicerat lördag 3 februari 2007 kl 03.00

Klimatförändringar och växthuseffekten kommer att drabba de fattiga delarna av världen hårdare än västvärlden. I vissa fall kan det redan vara för sent, säger Kevin Watkins från FN:s utvecklingsorgan UNDP.
 

– Farliga klimatförändringar debatteras i termer av genomsnittliga globala temperaturförändringar, men verkligheten betyder det här i södra och västra Afrika miljonförluster av boskap, och en enorm ökning av fattigdomen, säger Kevin Watkins från UNDP.

– Klimatförändringarna är det enskilt största hotet mot utvecklingen som vi sett under de senaste hundra åren, säger han.

Rapport om klimatpåverkan
UNDP ger årligen ut rapporter om situationen i utvecklingsländerna, Human Development Report. Temat för förra året var bristen på vatten och vad som kan göras åt det. Detta år kommer UNDP skriva om klimatförändringarna.

Rapporten kommer att publiceras i november, men redan har arbetet börjat. Kevin Watkins, som är ansvarig för dessa rapporter, tecknar en dyster bild. Beräkningar visar till exempel att produktionen av spannmål kommer minska med 20 till 30 procent i delar av östra o södra Afrika till följd av klimatförändringarna.

”Lever på marginalen”
Han vill att den rika världen dels verkligen genomför sina egna klimatmål, dels bidrar med resurser till den fattiga världen för att kunna anpassa sig till den nya verkligheten.

– Riskerna i de fattiga delarna av världen är större. Här är det är fler människor som lever i låglänta områden och fler som bor i torkdrabbade områden. Dessutom är det människor som redan lever på marginalen, säger han.

– För vissa länder kan det vara för sent, för andra går det fortfarande att göra nåt, men det kräver stora investeringar nu, säger Kevin Watkins från UNDP.

Richard Myhrenberg
utrikesdesk.eko@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".