Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nej till stoppat torskfiske

Publicerat fredag 13 september 2002 kl 15.05
Det blir inget stopp för torskfiske i Östersjön. Det stod klart när Östersjöländerna på fredagen avslutade sina förhandlingar om nästa års fiskekvoter i Berlin. Sverige hade begärt att det skulle bli ett stopp för torskfiske öster om Bornholm, men fick inget stöd från övriga länder.
Beslutet innebär att länderna får dra upp 75 000 ton torsk under nästa år. Sveriges förslag om stopp för torskfiske öster om Bornholm har inte fått något gehör från övriga Östersjöländer. Oförändrad kvot Forskarna i det Internationella havsforskningsrådet, ICES, och EU-kommissionen har i flera år varnat om att torskbeståndet i Östersjön nu är så lågt att återväxten inte kan säkras. Ändå beslutade regeringarna om i stort sett oförändrad torskfiskekvot nästa år. Överdimensionerad fiskeflotta EU-kommissionen kom i våras med ett förslag till en reformering av fiskepolitiken inom EU och konstaterade att EU:s fiskeflotta är helt överdimensionerad. Man påpekade också att regeringarna konsekvent har beslutat om större fiskekvoter än dem som forskarna och EU-kommissionen har föreslagit. Ingen minskad fiskekapacitet Delvis är EU:s stödsystem en del av problemet, subventionerna uppgår till 1,3 miljarder EURO. Samtidigt som man gett bidrag till skrotning av gamla fartyg har EU gett stöd till byggande av större och modernare fartyg, kapaciteten har därför inte minskat. De som fruktar att torskbeståndet i Östersjön helt ska slås ut pekar på vad som hände utanför Newfoundlands kust för tio år sedan. Överfiskningen slog ut hela torskbeståndet och det har inte återhämtat sig än.
Ingrid Gustavsson, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".