Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Invandrade företagare tjänar mindre än svenska

Publicerat tisdag 6 februari 2007 kl 05.00

Invandrarföretagare tjänar sämre än sina svenska konkurrenter. Skillnaden kan vara så stor som 45 procent. En granskning av konkurser bland invandrare visar att de från början ofta har dålig information om vad det är de ger sig in i.

Pernilla Andersson, som har doktorerat invandrarföretagarnas villkor, tror att det också kan handla om konsumenternas förväntningar.

– Konsumenterna kan i någon mening diskriminera, och vill bara köpa varor och tjänster av invandrade egenföretagare om de erbjuder ett lägre pris. Så det kanske är konsumenternas beteende som till viss del kan påverka just att invandrade egenföretagare får lägre inkomster, säger hon.

Tjänar mindre
Pernilla Andersson konstaterar i sin doktorsavhandling att invandrarföretagare från Mellanöstern kan ha 40 till 45 procent lägre inkomster än svenskfödda företagare, oberoende av bransch.

När det gäller invandrare från nordiska länder är skillnaden inte lika stor. Där kan det handla om 10 procent lägre förtjänst.

Sedan hösten 2005 finns på försök en tjänst, kallad Attiva, som skall hjälpa invandrare som vill starta eget med råd och dåd på invandrarens eget språk. Det är ett samarbete mellan Arbetsmarknadsstyrelsen, Almi och Nutek, som man hoppas kunna permanenta nästa sommar.

Med rätt information från början kommer invandrarna att klara ekonomin lika bra som sina svenska kollegor, tror Fritz Sprung som leder den här verksamheten.

Accepterar lägre lönsamhet
Men än så länge, med dålig information om förtagandets villkor i Sverige och med bristande kunskaper om kunderna och deras beteende, tjänar invandrarföretagarna sämre och många av dem accepterar det.

– Det här kan förklaras av att alternativet till egenföretagande är olika för infödda och invandrare. Det är vanligare bland infödda egenföretagare att alternativet faktiskt är att bli anställd istället, medan alternativet för många invandrare som startar företag är att man istället är arbetslös, säger Pernilla Andersson.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".