Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Forsmark välkomnar IAEA-inspektion

Publicerat tisdag 6 februari 2007 kl 22.13
SKI vill att FN-inspektörer undersöker Forsmarks kärnkraftverk.

Efter alla avslöjade säkerhetsbrister i kärnkraftverket i Forsmark vill Statens kärnkraftsinspektion nu att FN:s inspektörer ska göra en ordentlig undersökning av kärnkraftsverkets säkerhet.

– Det ställer vi oss positiva till. Det är alltid bra med internationell erfarenhet, säger informationschef Claes Inge Andersson som menar att Forsmark fordrar en FN-inspektion.

Gummitätning stoppade reaktorn
På tisdagen meddelade Forsmark att den gummitätning som i lördags stoppade kärnkraftsreaktorn Forsmark 1 inte uppfyller kraven på täthet och funktion. Den måste därför bytas ut. Däremot har gummitätningen i Forsmark 2 godkänts och den reaktorn kan startas igen inom några dagar.

Statens kärnkraftsinspektion, SKI, menar att inspektörerna från FN:s atomenergiorgan IAEA kan göra en mer offentlig utredning av säkerhetsproblemen i Forsmark.

– FN eller IAEA snarare, erbjuder en möjlighet att man får internationella inspektioner. Det var länge sedan som sådana här inspektioner gjordes av just reaktorsäkerhet, men kanske skulle det vara en bra idé att överväga om man skulle ta in de här FN-teamen även för reaktorsäkerhet. Inte minst för att offentligheten kring de inspektionerna är större, säger Anders Jörle på SKI.

Brister kvar sedan 2004
På tisdagen blev det också känt att kärnkraftsbranschens eget kontrollorgan, WANO, redan 2004 hade upptäckt flera brister vid Forsmark. En uppföljning förra veckan visar att en del av bristerna är kvar.

– Vi satte redan direkt efter att vi fått WANO-rapporten 2005 igång med olika typer av åtgärdsprogram och analyser. Vissa bitar har vi kommit i land med och vissa bitar är på god väg. Sedan finns det ett antal området där vi haft dåligt framdrift, säger Claes Inge Andersson, informationschef på kärnkraftverket i Forsmark.

När kommer åtgärderna att få effekt?

– Vi har ambitionen att de flesta åtgärder ska vi ha genomförda under 2007.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".