Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Billigare mediciner får kritik

Publicerat söndag 15 september 2002 kl 11.51
Från första oktober ska Apoteken byta ut läkemedel på recept mot den billigaste varianten. Om det finns medicinska skäl kan läkaren sätta stopp för ett byte. Läkemedelsindustrin protesterar högljutt. Men kritik kommer också från Läkarförbundet och patientföreträdare.
– Framför allt så finns det vissa risker med det hela. Att om en äldre människa, till exempelvis har haft en röd tablett i många år, och sedan byter apoteket plötsligt ut den mot en gul tablett, säger Bernt Nilsson ordförande för Handikappförbundens samarbetsorgan. – Sedan har man en halv burk med röda tabletter hemma. och en ny burk med gula. Då kan man ta båda tabletterna, och tror att de är två olika, säger Bernt Nilsson. Kan spara 125 miljoner När patienten ska hämta ut medicinen ska Apoteket alltså från första oktober lämna ut den billigaste varianten, utifrån en lista på mediciner som läkemedelsverket betraktar som utbytbara. Det vill säga billigare kopior av dyrare orginal. Regeringen tror att det kan spara 125 miljoner kronor om året. Bernt Nilsson på Handikappförbundens samarbetsorgan tycker inte att apoteket ska byta ut mediciner. Läkare och patient gör upp om behandlingen, även om läkaren på receptet kan säga nej, om det finns medicinska skäl. - Hur många läkare tänker på detta? Hur många gör det? Därför vi är emot att apotekspersonalen är med och ska byta ut det hela, som inte vet vad läkare och patient talat om. Så det är en viktig principfråga, säger Bernt Nilsson. Företagen riskerar förlora pengar Läkarförbundet är också emot förändringen, liksom Läkemedelsindustriföreningen, som i första hand företräder företag som riskerar att förlora pengar på nyordningen. Och de hävdar alla att det finns risker, exempelvis att medicinen används fel. Men professor Björn Beerman på Läkemedelsverket säger bland annat att liknande system fungerar bra på andra håll, exempelvis i England – Ja riskerna är väldigt små, och det beror ju på att läkaren kan markera med ett kryss om patienten inte kan ta emot den information som behövs för att förstå att medicinen bytts ut, säger Björn Beerman Att apoteken ska få byta ut mediciner som läkare skriver ut, motiverar Björn Beerman med att det är Apoteken som vet vad som finns i lager, och han tror att bytena blir färre på sikt.
Cecilia Strömberg, Ekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".