Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Odenberg nöjd med Lagrådets svar

Publicerat fredag 9 februari 2007 kl 17.45

Regeringens förslag om att låta Försvarets radioanstalt, FRA, få avlyssna telefon- och e-posttrafik, får i stora delar godkänt av Lagrådet. Men trots att Lagrådet, som inte var enigt, kräver vissa kompletteringar och förändringar är försvarsminister Mikael Odenberg nöjd.

– Jag tycker att det är en både utförlig och pedagogisk genomgång av ärendet. Jag är naturligtvis, å regeringens vägnar, glad över att vi får ett så tydligt stöd för den här lagstiftningen, säger Mikael Odenberg.

Trafik ska övervakas
Regeringen vill att FRA skall få spana efter hot mot Sveriges yttre säkerhet i de gränsöverskridande datanäten, till exempel genom att granska e-post, men också genom den telefontrafik som går via kabel till och från Sverige,

Lagrådet, som nu granskat förslaget kräver en del förändringar och fokuserar bland annat på hur FRA:s verksamhet skall kontrolleras och följas upp. Lagrådet vill bland annat att det skrivs in i lagtexten att det skall finnas ett råd som i efterhand kontrollerar hur avlyssningen på FRA har går till.

Vänsterpolitiker besviken
Det ursprungliga förslaget från regeringen har kritiserats från olika håll för att vara ett hot mot den personliga integriteten. Vänsterpartiets Alice Åström, en av dem som varit skarp kritiska till förslaget, tycker att Lagrådet varit alldeles för lam i sin kritik.

– Jag hade nog förväntat mig att Lagrådet hade sagt att det fanns brister i regeringens proposition när det gäller analysen av hur det påverkar den personliga integriteten, hur det ligger i förhållande till grundlagen och Europarådskonventionen, eftersom det här är en omfattande avlyssning, säger Alice Åström.

Karin Runblom
karin.runblom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".