Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Förstagångsväljarna röstade till vänster

Publicerat måndag 16 september 2002 kl 17.30
Miljöpartiets och vänsterpartiets andelar av förstagångsväljarnas röster är dubbelt så stora som inom hela väljarkåren.
En av förstagångsväljarna är Lina Boström i Nacka och för henne var det jämställdhet och välfärd som avgjorde att hon röstade på vänsterpartiet : – Det är väl det att vänsterpartiet har någon sorts grundtanke om solidaritet med de svaga och är ett feministiskt parti, säger Lina Boström. Det hade blivit en ännu tydligare vänstermajoritet om förstagångsväljarna fått bestämma ensamma. Socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet fick nästan 60 procent av deras röster. Rankar jämställdhet högre Det är vård-, skola- och omsorgsfrågorna som förstagångsväljarna tycker är viktigast enligt Sveriges Televisions vallokalundersökning. I det är förstagångsväljarna helt överens med väljarkåren i stort. Däremot rankar förstagångsväljarna jämställdhet mycket högre än övriga väljarna medan ekonomi och sysselsättning inte är lika viktigt för förstagångsväljarna. De stora vinnarna av förstagångsröster är miljöpartiet och vänsterpartiet. Vänsterpartiet får 18 procent och miljöpartiet 9,5 procent av deras röster. Det är dubbelt så många röster son de båda partierna fick av väljarkåren som helhet. Däremot var det bara 30 procent av förstagångsväljarna som röstade på socialdemokraterna, mot nästan 40 procent av hela väljarkåren. Det kan verka lite förvånande eftersom den fråga som verkligen skiljer vänstern och miljöpartiet från socialdemokraterna, EU och valutaunionen EMU, hamnar mycket långt ner i förstagångsväljarnas rangordning. Där finns också miljö, något förvånande med tanke på det starka stödet för miljöpartiet. ”Förknippas mer med makten” Det verkar alltså som om vård-, skola- och omsorgsfrågorna har fått förstagångsväljarna att i större utsträckning rösta på miljöpartiet och vänsterpartiet än vad den övriga befolkningen har gjort. Enligt Lina Boström i Nacka beror det på att socialdemokraterna tillsammans med de borgerliga partierna mera förknippas med makten i samhället där de unga inte finns med. – De sitter och pratar om utbildning och hur man ska få bort segregationen. Här sitter vi i betonggetton och 500 meter bort bor folk i villa och då är det svårt att tro på dem, säger Lina Boström.
Stefan Winiger
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".