Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lätt uppåt på marknaderna

Publicerat måndag 16 september 2002 kl 18.09
Reaktionerna på valutgången var positiva på de finansiella marknaderna på måndagen. Räntorna sjönk, om än marginellt, och den svenska kronan stärktes, med 12 öre mot euron och med 14 öre mot den amerikanska dollarn.
– Det är en effekt tror jag framför allt av att vi har dels valet bakom oss, osäkerheten minskar, valresultatet ligger på bordet, och dessutom att man börjar fundera på att Sverige fortsatt kommer att röra sig mot valutaunionen (EMU). Därmed så räknar man ju också med att kronan då ska stärkas inför ett eventuellt inträde, säger Robert Bergquist som är chefsanalytiker på SEB. ”EMU-inträde hade kunnat försenas” Första handelsdagen efter valet har och de långa räntorna har sjunkit en del och den svenska kronan har förstärkts med mer än 10 öre, för analytikerna vid de internationella bankerna är positiva till det svenska valresultatet. Med en borgerlig regering var risken stor att ett EMU- inträde skulle försenas, säger Claus Tatenbrock ekonom på Deutsche Bank i Frankfurt. Samma uppfattning har Donui Agboko, Sverigeanalytiker på Morgan Stanley. Marknaden är lättad, säger hon. Frågan är då vad som kommer hända på sikt. Räntan och kronan styrs ju inte bara av statsbudgeten och EMU utan även av konjunkturläget och det politiska läget i världen, säger Richard Woodworth på Merril Lynch i London. Tror på ännu lägre ränta Robert Bergquist tror på ett par tiondels procentenheter lägre ränta fram till jul. – För att räntorna ska börja stiga här framöver så tror jag att det krävs att vi ser väldigt tydliga tecken på att återhämtningen kommer, och att den kommer med viss styrka. Därför talar det för att räntorna kommer att ligga kvar på låga nivåer, säger Bergquist. Han tror också på en fortsatt stärkt krona, men börsfall och krig mot Irak hotar värdet, säger han.
Tommy Borglund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".