Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Sjukvårdspartier vann stort lokalt

Publicerat tisdag 17 september 2002 kl 05.00
Lokala sjukvårdspartier blev de stora vinnare i årets landstingsval, särskilt i de regioner där stora besparingar skett inom vården. I Värmland har akutsjukhusen i Kristinehamn och Säffle stängt under den senaste mandatperioden. Över hälften av väljarna på de orterna röstade tog ett nystartat sjukvårdsparti hela 51,1 procent av rösterna i ett distrikt och blev totalt landstingets näst största parti.
– Landstingsvalet har ju gått perfekt, precis som vi ville ha det, säger en väljare i Säffle. Det är framför allt i de landsting där akutsjukhus tvingats stänga eller hotas av stängning, bland annat i Värmland och Gävleborg, som olika sjukvårdspartier gått starkt framåt, men också i Norrbotten där tre BB:n tvingats stänga. Fick 5,5 procent i valet Också Sverige pensionärsparti, SPI, och andra småpartier får en del röster. Sammanlagt över hela riket plockar de här partierna åt sig 5,5 procent av rösterna i landstingsvalen. Det är en ökning med 1,4 procentenheter sedan förra valet. Krisen i sjukvården under 90-talet har gjort att mer än vart femte akutsjukhus i landet har stängts, och i Bollnäs är akutsjukhuset hotat. Vid årsskiftet var det tänkt att det kulle läggas ner och bollnäsborna skulle då ha tio mil till närmaste akutvård, men ett lokalt sjukvårdsparti som startat på grund av missnöjet med beslutet får nu en vågmästarroll i landstinget i Gävleborg. – Vi är ju intresserade av att vi får en förändring av politiken i Landstinget Gävleborg. Vi är öppna för diskussioner med alla partier i den frågan, alla som vill prata med oss får prata med oss, säger Stig Zettlin som står som första namn på Sjukvårdspartiet i Gävleborgs läns lista. På de etablerade partiernas bekostnad Det är på de etablerade partiernas bekostnad som sjukvårdspartierna går framåt. I Bollnäs valdistrikt fick Sjukvårdspartiet 25 procent av rösterna samtidigt som socialdemokraterna tappade 23 procent, men Ingrid Liljegrääs, socialdemokratiskt landstingsråd i Gävleborg, ångrar inte den politik de fört, trots att de nu förlorar majoriteten i landstingsfullmäktige. – Nej, det har inte funnits något annat budskap från vårat parti i vilket fall som helst, jag menar: det här är det vi tror på för framtiden, så att från vår sida så ångrar vi ingenting, det gör vi inte, säger Ingrid Liljegrääs.
Maria Höglund i samarbete med SR Gävleborg och SR Värmland

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".