Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Snabbast spridning av hiv i Östeuropa

Publicerat onsdag 18 september 2002 kl 06.00
Hiv och aids sprids snabbast i världen i Östeuropa och Ryssland, snabbare där än i Afrika, snabbare än någonstans i Asien, enligt en omfattande kartläggning som gjorts av FN:s barnfond Unicef.
För tre år sedan: 420 000 smittade, för två år sedan 700 000, för ett år sedan - en miljon smittade! Aldrig har hiv och aids, någonstans i världen, haft en så förfärande snabb utbredning. För bara fem år sedan låg det gamla östblocket långt efter den västeuropeiska hiv- och aidsutbredningen, mätt i smittad andel av befolkningen. Då hade man inte ens hälften av Västeuropas smittonivå - nu har man snart den dubbla, från 40 procent till 175 på fem år, en utveckling som enligt svenska Unicefs ordförande Kent Härstedt bara kan beskrivas som en katastrof. ”Humanitär katastrof” - Vi har länge vetat att situationen var mycket, mycket allvarligt i den här regionen, men med dagens rapport inte bara bekräftas det utan skildras det hur situationen utvecklats till en humanitär katastrof, säger Kent Härstedt. Sprutnarkomani och prostitution är akuta orsaker som drabbar särskilt de unga. I Estland är 90 procent av de smittade under 30. 40 procent är yngre än 20. Även välutvecklade länder drabbade Ryssland och Ukraina är värst drabbade i absoluta tal, men även länder som det ekonomiskt och socialt relativt välutvecklade Estland hade i fjol en en hiv- och aidsutbredning 20 gånger snabbare än ett västeuropeiskt genomsnitt. - Även i länder i Baltikum som har kommit ganska långt i utvecklingen i övrigt, vad gäller inkomst och annat, så har vi en fruktansvärd utbredning av hiv-aids, säger Kent Härstedt. - När vi häromåret analyserade tio år efter murens fall visade rapporten entydigt att unga människor växer upp under svårare förhållanden än de sista åren under Sovjetunionen, och vi kan se att detta har fått mycket allvarliga konsekvenser på en lång rad olika områden - ökat missbruk, ökat antal prostituerade, många, många olika problem relaterat till stress.
Bengt Therner

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".