Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Svenska arbetslöshetspengar gav jobb i Lettland

Publicerat onsdag 18 september 2002 kl 05.56
För tre år sedan så satsade regeringen 12 miljoner kronor av skattemedel på ett biståndsprojekt i Lettland. De 12 miljonerna var egentligen arbetslöshetspengar. Anledningen till att regeringen kunde ta dem ur sysselsättningsbudgeten och använda dem som bistånd var att det var tänkt att de samtidigt skulle ge nya jobb i Sverige. Men biståndsprojektet ledde inte till några nya jobb i Sverige. Det kom i stället att försörja 122 lettiska byggnadsarbetare i Lettland.
Det handlar än en gång om statsminister Göran Perssons omstridda så kallade Östersjömiljard, 1 000 miljoner kronor av skattemedel som togs ur budgetens sysselsättningpengar och skulle få användas till biståndsprojekt i bland annat Baltikum under förutsättning att projekten också gav jobb i Sverige. Restaurera byggnader I det här fallet delade kulturminister Marita Ulvskog ut 12 av de 1 000 miljonerna till ett projekt i Lettland som gick ut på att restaurera tre byggnader, en av dem är en gammal synagoga, och lära letterna hur sånt går till. I dag anses projektet ur svensk synpunkt vara avslutat, och pengarna är slut. Men vad gäller till exempel arbetet med den lilla synagogan så är det långtifrån klart. Inga jobb i Sverige Samtidigt finns det inga belägg för att de svenska arbetslöshetspengarna som satsades i biståndsprojektet på något sätt skulle ha bidragit till att öka sysselsättningen i Sverige, alla inblandade svenskar hade i princip redan en försörjning. Däremot kom pengarna att skapa jobb i Lettland, åt 122 lettiska byggnadsarbetare. Det framgår ur rapporteringen om projektet. Synagogan blir kulturhus I byn Sabile, ett par timmars bilresa från Lettlands huvudstad Riga, ligger den lilla synagogan som till stor del restaurerats med svenska arbetslöshetspengar. Tre lettiska byggjobbare arbetar på gården, utifrån sett är byggnaden en pärla i det fattiga och slitna samhället, men någon riktig synagoga kommer den aldrig mer att bli, snarare ett slags kulturhus. Dels för att letterna, trots råden från de svenska experterna, tog i lite för häftigt när de byggde om, och på några ställen kom att fördärva i stället för att restaurera. Dels för att den judiska församlingen i Riga inte bryr sig om synagogan. Det finns nämligen inga judar kvar i Sabile, de 240 judar som en gång fanns här mördades av lettiska fascister 1941, och sedan dess och fram till restaureringen så har synagogan använts som lager för en konservfabrik, och som baskethall. Pengar till lettiska statskassan Ojars Feldbergs är skulptör och den lettiska eldsjälen i projektet, han är oändligt tacksam för stödet som han har fått från Riksantikvarieämbetets experter i Stockholm. Men Ojars Feldbergs är samtidigt bekymrad, hans ekonomiska kalkyler för projektet sprack redan i starten. 18 procent av de svenska biståndspengarna som han skulle bygga för försvann nämligen direkt ner i den lettiska statskassan, som moms. Nu behöver Feldbergs uppåt en och halv miljon kronor till för att få ordning på alltihop, och vem ska betala uppvärmingen och bevakningen av synagogan när vintern kommer?
Jan Mosander
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".