Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Färre kryssade i årets val

Publicerat torsdag 19 september 2002 kl 05.15
Före valet förutspådde många att personvalet skulle få ett genombrott i årets val. Men så har det inte blivit. Enligt de beräkningar som hittills finns är det inte fler som personröstat i årets val än vid förra valet. Och det är till och med något färre riksdagsledamöter som kryssats in än förra valet.
– Jag är lite förvånad, jag trodde nog att det skulle bli ett genombrott för personvalet i årets val, säger Tommy Möller, statsvetare på Stockholms universitet. Knapp tredjedel kryssade Personvalet har inte fått något större genombrott i detta val heller. Enligt de beräkningar som finns är det ungefär 30 procent av väljarna som kryssat en personvalskandidat, samma siffra som vid förra valet. I år är det också något färre än de tolv ledamöter som förra valet kryssades in i riksdagen som väljs in tack vare personvalet. Förra valet var det var tredje väljare som valde att kryssa en personvalskandidat i riksdagsvalet. Tolv ledamöter kom in tack vare kryssen och inför årets val var det många som trodde att nu, nu skulle personvalet verkligen bli något att räkna med. Mer medvetenhet men inget genomslag Nu var politikerna, partierna och medierna mer medvetna om att personvalet existerade. Men något större genomslag för personvalet blev det inte heller i år, trots att partierna åtminstone i den offentliga retoriken nu i större utsträckning än tidigare uppmuntrade kandidaterna att driva personvalskampanj. – En tolkning man kan göra är att det inte spelar så stor roll vad partierna gör för att uppmuntra sina kandidater att bedriva personvalskampanjer. Vi kan konstatera att vänsterväljarna förvånansvärt nog valde att personrösta oftare än folkpartiväljarna. Det är lite förvånansvärt eftersom vänsterpartiet är emot personvalet och uppmuntrar inte kandidaterna att bedriva personvalskampanjer medan folkpartiet gör helt tvärtom, säger Tommy Möller. För att man ska kryssen ska räknas måste man ha minst åtta procent av det egna partiets väljare i hemmavalkretsen ha kryssat ens namn. En gräns som det är mycket svårt för de allra flesta kandidater att nå över. För att personvalet ska få någon verklig betydelse vill Tommy Möller vill ta bort den gränsen och låta platserna i riksdagaen fördelas till de som fått mest kryss.
Pontus Mattsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".