Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rekordmånga kvinnor i nya riksdagen

Publicerat torsdag 19 september 2002 kl 05.00
Det blir rekordmånga kvinnor i den nya riksdagen: 47 procent av ledamöterna som valts in är kvinnor, det enligt en sammanställning Ekot gjort av uppgifter från Valmyndigheten.
Det kommer att bli ett historiskt högt antal kvinnor i den nya riksdagen. Andelen kvinnor ökar från 43 till 47 procent, visar en sammanställning Ekot gjort av siffror från Valmyndigheten sedan poströsterna räknats. – Det är roligt att det går framåt för det här med jämställdhet har ju inte varit så här extremt diskuterat i årets valrörelse så jag var rädd att det skulle gå tillbaks, säger Lena Wägnerud, stastvetare i Göteborg. Miljöpartiet har störst andel kvinnor Vid förra riksdagsvalet valdes 149 kvinnor in i riksdagen, i år kom 14 fler kvinnor in, sammanlagt blir det 163 kvinnor i den nya riksdagen. Miljöpartiet får högst kvinnorepresentation med 70 procent kvinnor. Tolv av 17 miljöpartistiska ledamöter är kvinnor. Kristdemokraterna har lägst andel kvinnor med 33 procent. Kvinnor har betydelse Och fler kvinnor i riksdagen har betydelse, säger Lena Wängnerud: – Man har sett att när andelen kvinnor ökat så får också frågo om jämställdhet och omsorg större betydelse, säger hon. Näst högst andel kvinnor får vänsterpartiet och centerpartiet med hälften. Sen kommer folkpartiet med 48 procent, socialdemokraterna 47, moderaterna 42 och kristdemokraterna får alltså minst andel kvinnor i riksdagen. Moderaterna har ökat kraftigt Moderaterna har ökat, från 30 procent kvinnor förra valet till 42 procent. Det är förvånande, tycker Lena Wängnerud: – Det är en överraskning eftersom de gått tillbaka. Då brukar andelen kvinnor minska eftersom kvinnor oftare står långt ner på listan, säger Lena Wägnerud. Stort symbolvärde i kvinnorepresentationen Seyschellerna hade 46 procent kvinnor i sitt nationella parlament några år på 80-talet men sedan dess har Sverige varit världsledande och det valresultatet har ett egenvärde, tycker Lena Wängnerud: – Inte minst internationellt har det ett symboliskt värde för många länder tittar på Sverige och tänker om kvinnorna kan det här i Sverige varför kan inte vi det då, säger hon. Ekots sammanställning visar också att det blir ovanligt många nya riksdagsledamöter i år, 120 personer kom in som inte har suttit i riksdagen förut. De tjänade i genomsnitt 30 000 i månaden år 2000 och snittåldern är 42 år. Det kan jämföras med de 50 år som är genomsnittsåldern för riksdagsledamöterna som blivit omvalda.
Reporter: Bengt Hansell Research: Per Gudmundson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".