Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Bryt med de andra borgerliga!”

Publicerat fredag 20 september 2002 kl 12.30
Moderaternas partistyrelse sitter nu vid lunchtid i möte för att diskutera det kraftiga raset i valet. Där kommer Moderata ungdomsförbundet, Muf, att kräva att partiet bryter samarbetet med övriga borgerliga partier. Moderaterna har kompromissat bort sin profil, enligt Mufs:s ordförande Tove Lifvendahl.
– I framtiden kan inte bli så att de borgerliga partierna äter upp varandra, utan de måste formulera ett alternativ, var och en för sig, säger Tove Lifvendahl. – Jag tycker att det som gjorde moderaterna framgångsrika på 70-80-talen var att man stod för en egen idéutveckling, man sade att ”självklart, dyker chansen upp så ska vi eftersträva ett regeringsarbete, därför att då kan vi också påverka väldigt mycket”, men när det har blivit som i moderaterna att idéverkstaden har stannat av på grund av att man just har förhållig sig för mycket till socialdemokratin, oppositionsrollen och regeringsfrågan, då har det så att säga gått för långt. ”Makten har kommit först” Redan under valvakan i söndas inledde ungdomsförbundet attacken mot modraternas ledning och mot partiets attityd, kan man säga. Moderaterna har bleknat och utplånat sin profil i jakten på att få vara med och styra, menar Tove Lifvendahl. Makten har kommit först, den moderata politiken i andra hand. ”Back to Bohman, tillbaka till Bohman”, är parollen under vilken ungdomsförbundet blanda annat alltså kräver ett slut på samarbetet med de andra borgerliga partierna. Politiken finns, enligt Lifvendahl, men nu har moderaterna sjabblat bort ett antal frågor, exempelvis integrationen. Den intensiva kampanjen för skattsänkningar har förts på fel sätt: – En person som har antingen sin försörjning direkt ifrån den offentliga apparaten eller som är beroende av de här bidragen som kommer varje månad, för dem framstår våra krav på skattesänkningar som både utopiska och skrämmande. Här handlar det ju om att inte tala om skattesänkningar som ett ändamål i sig, utan vad det faktiskt leder till. Ni har inte lyckats förklara varför det är bra med skattesänkningar? – Nej, vi har inte lyckats göra det här till en moralisk fråga som handlar om rättvishet. Kraven på att hela ledningen i partiet ska omprövas kvarstår, och utan att nämna ytterligare namn välkomnar Lifvendahl besken i veckan om att partisekreteraren Johnny Magnusson och gruppledaren i riksdagen Per Unckel slutar. Många både på riks- och lokal nivå har suttit för länge, enligt Lifvendahl, men den som leder partiet, Bo Lundgren, får av ungdomsförbundet en andra chans.
Johan Wangström/b>

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".