Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Stora brister i skolhälsovården”

Publicerat fredag 20 september 2002 kl 17.03
Svensk skolhälsovård saknar både kompetens och resurser. Det slås fast i en ny rapport som Socialstyrelsen presenterar på fredagen.
Undersökningen har gjorts i Sydsverige, men situationen är liknande på många håll i landet, och det leder enligt Socialstyrelsen bland annat till att man inte fångar upp elever med allvarliga hälsoproblem. Socialstyrelsen har granskat skolhälsovården i tio kommuner i Sydsverige. Man tittade bland annat på hur hygien, medicinhantering och journaler hanterades, men också på samarbete, organisation och kompetens inom skolhälsovården. Och resultatet ger en bild av allvarliga brister. Det finns kommuner där skolläkaren har ansvar för 35 000 elever och skolsköterskan 1 600. En majoritet av både läkare och sköterskor anser att resurserna är för små för att kunna säkra en bra skolhälsovård. Lars Hellgren, medicinsk expert vid Socialstyrelsen, håller med: – Generell brist på resurser och kompetens inom skolhälsovården är ju bekymmersamma fakta. Risken är uppenbar att de barn som är i behov av särskilt stöd av skolhälsovården, och för den delen också av elevvården, inte uppmärksammas på det sätt som den skulle kunna bli gjort annars. Är du förvånad över de här resultaten? – Nej, det är jag inte. Personer från skolhälsovårdssidan har rapporterat att det ser ut på många håll just så här som tillsynsrapporten från Malmö visar. Vad skulle behövas för att vi skulle få en fungerande skolhälsovård som skulle kunna fånga upp barn och deras problem, och inte bara fysiska problem? – Det är ju självklart så, att på sikt skulle samhället säkert kunna spara en hel del utgifter om man satsade på allvar när det gäller preventionsarbete. Det handlar om arbete inom barnhälsovård och inom skolhälsovård också förstås.
Anna Larsson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".