Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Försvarsanställda söker sig ut

Publicerat lördag 21 september 2002 kl 08.36
Allt fler försvarsanställda vill tjänstgöra inom den svenska utlandsstyrkan. 40 procent fler än förra året har anmält sitt intresse för internationella insatser nästa år.
– Först och främst är vi oerhört glada för att vi har märkt av det här ökande intresset för internationell tjänst, säger Per Carlsson, informationschef på Swedint, försvarets enhet för internationella insatser. – Framför allt beror väl det på ökad kunskap om försvarsmaktens internationella engagemang och att det är många som vill göra en konkret och viktig insats i fredsbevarande verksamhet. Ett trendbrott Över 5 000 har redan anmält sitt intresse att åka ut i världen i försvarsmaktens kläder, och fler kan det bli eftersom det under ytterligare någon vecka går att anmäla sig. Framför allt är det här ett trendbrott. Antalet sökande till utlandsstyrkan minskade under några år och för ett år sedan var nere i 3 500. Det här är viktigt för försvaret, eftersom de internationella insatserna tillmäts allt större betydelse och fredsinsatserna är ett mycket bra sätt för att personalen ska få erfarenhet, menar Per Carlsson på Swedint: – Det är naturligtvis oerhört lärorikt för alla att vara ute och tjänstgöra internationellt, såväl soldater som officerare. Framför allt officerare skulle jag önska att alla åkte ut och tjänstgjorde så att de kan ta med sig erfarenheterna hem och omsätta i den dagliga verksamheten, säger han. Många söker till Kosovo Vad är det då som söks? Jo, främst är det personal till Kosovobataljonen. I två omgångar om sex månader tjänstgör varje år 2 000 svenskar i Kosovo. Där finns alla möjliga uppgifter och förutom de rent militära kan även civila, alltså de som inte har någon militär utbildning, söka till befattningar som sjuksköterskor, ambulansförare, präst, läkare, advokater, chaufförer, kökspersonal och faktiskt också en hovmästare. För yrkes- och reservofficerare finns det befattningar inom fredsbevarande styrkor runt om i hela världen. Från Guatemala i väst till Kambodja och Korea i öst, i flera afrikanska stater, i Bosnien och i Georgien och dessutom i flera av de riktigt heta områdena i Mellanöstern, i Kuwait, i Kashmir och i Afghanistan. Ungefär en tredjedel av de som söker har redan varit på internationella uppdrag inom försvaret tidigare och vill alltså åka ut igen.
Stefan Winiger
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".