Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Allt färre söker patent

Publicerat måndag 23 september 2002 kl 05.00
Ansökningarna om patent har minskat drastiskt den senaste tiden. Det är de stora svenska industribolagen med Ericsson i spetsen, som står för minskningen. Det visar en sammanställning från Patent- och registreringsverket, PRV.
Richard Lettström är vd på Ahlbins Patentbyrå som arbetar med att söka patent åt flera svenska storföretag och han har märkt av en tydlig nedgång i patentsökandet hos sina kunder. – Vi får färre nyansökningar från telekom-it-marknaden, vi får något färre från bioteknikmarknaden men däremot mekaniska industrin är ungefär som tidigare, kemi har också gått ner, säger han. Bottennivå, sämre än 1990 Antalet ansökningar om patent har fallit drastiskt de senaste månaderna och PRV räknar nu med en minskning på uppemot 20 procent i år jämfört med för två år sedan. Det innebär en bottennivå lika låg som kring 1990. De som dragit ned mest är Ericsson och andra bolag inom telekom och IT-branschen, men även Sandvik, Scania, Saab och AstraZeneca skickar in allt färre ansökningar om patent till PRV. Det är konstigt att de inte satsar nu, enligt Richard Lettström. – När budgeten dras ner inom ett företag brukar man ändå inte spara på patentavdelningarna, så det här är unikt för den här lågkonjunktur, säger han. Patentansökningarna borde bli fler Ja, för egentligen borde patentansökningarna öka just nu - nöden är uppfinningarnas moder är ett talesätt i branschen. I tidigare lågkonjunkturer har företagen satsat just på nyutveckling och att ta patent. Det har setts som en garant för att stå väl rustat inför nästa högkonjunktur. Att krisen nu ses som så allvarlig att många företag inte anser sig ha råd att söka lika många patent kan få konsekvenser längre fram, anser Richard Lettström. Bland annat kan man hamna i underläge om konkurrenterna har fler patent. Idag pågår nämligen en flitig byteshandel med patent. – Ja om konkurrenter i andra delar av världen fortsätter handla som nu så får man färre patent att handla med och byta med varandra. Patent är ju ett sätt att hålla konkurrenter borta och då är det viktigt att se det som den tillgång man ska ha till de bättre tiderna senare, säger Richard Lettström.
Thorbjörn Carlsson, Ekonomiekot
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".