Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

USA ska slå till för säkerhetens skull

Publicerat lördag 21 september 2002 kl 12.33
USA:s regering har nu formellt lagt fram sin nya säkerhetspolitiska strategi som populärt kommit att kallas Bush-doktrinen och som bland annat handlar om USA:s rätt att slå till i förebyggande syfte. På flera punkter skiljer sig den nya säkerhetspolitiken från Clintonadministrationens, rapporterar SR:s korrespondent.
Att USA förbehåller sig rätten att handla på egen hand är inget nytt. I Bill Clintons säkerhetspolitiska riktlinjer från 1999 står det till exempel att ”vi måste alltid vara beredda att agera på egen hand”, men på Bushspråk heter detta: ”medan USA alltid kommer att sträva efter världssamfundets stöd, så drar vi oss inte för att handla på egen hand och att utöva vår rätt till självförsvar genom förebyggande handlingar”. Kärnan i doktrinen Det är framförallt de förebyggande militära tillslagen som är kärnan i den Bushdoktrin som arbetats fram under flera månader, men det 35-sidiga dokumentet slår också fast att det är USA som leder världen och att varje försök att utmana USA kommer att slås ned. ”Våra styrkor kommer att vara starka nog”, står det i texten, ”att avstyra potentiella motståndare från att försöka bygga upp en militärmakt som skulle kunna mäta sig med Förenta Staternas”. Den nya världsordningen har nu satts på pränt. Världens enda supermakt jämförs allt oftare med romarriket eller det brittiska imperiet, och inom tre år kommer USA att ha en försvarsbudget som är större än alla andra länders tillsammans. Hotet nu från svaga nationer Hotet mot USA kommer inte längre ifrån mäktiga nationer, utan snarare från svaga och sönderfallande nationer där det finns en grogrund för terrorism. Därför fungerar inga av Kalla Krigets recept längre, ”förebyggande militäroperationer måste ersatta den gamla tidens avskräckning”, heter det. En annan skillnad mellan Bush och Clintons säkerhetspolitik är synen på internationella avtal och den globala ekonomiska utvecklingen. Medan Clintonadministrationen betonade vikten av att följa internationella avtal och arbeta för skuldsanering i tredje världen, anser Bushadministrationen att icke-spridningsavtal hör till Kalla Krigets dagar och att det som bör förordas i tredje världen är tillväxtbefrämjande åtgärder som marginalskattesänkningar.
Cecilia Uddén, Washington

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".