Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Frigivning av nazist fortsätter uppröra

Publicerat lördag 21 september 2002 kl 12.51
I Frankrike går diskussionens vågor fortfarande höga sedan Maurice Papon släpptes från fängelse häromdagen på grund av hälsoskäl, trots att det är känt att han bär skulden för deportationen av många judar till nazisternas förintelse under andra världskriget. ”Det är en skymf mot offren och deras efterlevande”, säger Arno Klarfeld, advokaten som företrädde anhöriga till offren, till SR:s korrespondent som har träffar Klarfeld i Paris.
Det är Arno Klarfelds far, Serge, som öppnar dörren. Han är känd som en av de mest framstående franska avslöjarna av krigsförbrytare från kriget, bland annat just Maurice Papon. Serge Klarfeld ler vänligt, samtidigt som han gör en ursäktande gest mot drivorna av skrifter i hallen. Där ligger bland annat en diger lunta med rubriken Gaskamrarna i Auschwitz, en teknisk beskrivning. Just i de gaskamrarna hamnade många av de judar som Papon deporterade. Alla barn dödades, och nästan alla vuxna Den späde Arno Klarfeld är sannolikt mer talför i rättegångssalen än under en intervju. Han ger ett nästan blygt eller osäkert intryck, men också i de återhållna orden finns vreden. ”Det är en skymf”, säger han, ”mot offren och deras efterlevande” att den nitiske tjänstemannen från kriget är fri efter bara tre år i fängelse, trots att han deporterade 1 560 judar, de flesta till Auschwitz. 222 av dem var barn. De mördades alla, liksom nästan alla vuxna. ”Efter kriget var den allmänna åsikten att Papon och hans likar var oskyldiga. 45 år senare slog en domstol fast Papons skuld, han hade begått brott mot mänskligheten. Unga människor idag fick en påminnelse om individens ansvar”, säger Arno Klarfeld. ”Det är det allra viktigaste”. Frågan om skuld kvarstår Och frågan om skuld har inte ändrats sedan den leende Maurice Papon kunde lämna fängelset som en fri man. Han vandrade genom grindarna med ett foto av sin bortgångna hustru under ena armen och en bild av De Gaulle under den andra. Papon blev fri därför att flera läkare sade att han var för sjuk för att sitta inspärrad. Men även om advokat Klarfeld är upprörd över frisläppandet så är han desto mer nöjd med de allmänna reaktionerna i Frankrike. Regeringen, till exempel, har visat stor upprördhet och försöker att få frisläppandet hävt. Men sannolikt är, trots allt, affären Papon nu avslutad. Inte ens energin från denne triatlonlöpare, med joggingskorna i bokhyllan, lär räcka. Facit blir nog att Papon bara fick sitta ungefär en dag för varje människa han skickat i döden.
Willy Silberstein, Paris

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".