Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Oro bland norska soldater

Publicerat lördag 21 september 2002 kl 12.56
De 130 norska soldater som deltar i den amerikanskledda koalitionen som befinner sig vid den kirgisiska flygbasen Manas utanför huvudstaden Bisjkek i den forna sovjetrepubliken Kirgisien känner nu en ängslan inför ett eventuellt amerikanskt anfall mot Irak. Ett USA-anfall mot Irak kan sätta de norska soldaterna i en svår sits, rapporterar SR:s utsände.
– Den generella hållningen här är väl att det är ett krig som vi gärna kan vara utan. Jag tror att det generella terrorhotet över hela världen - både här och i Stockholm - kommer att bli större - och för alla som deltar i operationen, tror jag, säger överstelöjtnant Torger Aas. De flesta är ängsliga De flesta norska soldaterna som jag träffar vid flygbasen strax utanför Kirgisiens huvudstad Bisjkek är ängsliga över vad som kommer att ske harnäst. Nu kan vi bli indragna i något som vi inte ens har tagit ställning till säger många av de norska soldaterna. De befinner sig i ett huvudsakligen muslimskt land, där religionen är på frammarsch. Hittills har kontakterna med lokalbefolkningen varit relativt goda, men ett amerikanskt anfall mot ytterligare ett muslimskt land kan få oanade konsekvenser, speciellt om man blir tagen för att vara amerikan. – Jag tror att i och med att vi är här tillsammans med amerikanerna så blir alla koalitionsländer uppfattade som amerikaner, säger major Tom Finbraaten. Inte helt positivt ses som amerikan Och att bli uppfattad som amerikan i Kirgisien är inte något som är helt positivt, där definitivt inte alla men i alla fall många kirgiser uppfattar de amerikanska soldaterna som arroganta när de far runt i sina jeepar i full fart och med vapen i hand. – Vi kommer in med en kanske litet ”hyggligare miner” utan vapen och närmar oss lokalbefolkningen på ett helt annat sätt, säger Torger Aas. Fler uppgifter till norrmännen Det finns också fler anledningar till den norska ängslan. Hittills har amerikanerna och fransmännen vid basen stått för de operativa spjutspetsuppdragen, eftersom det är dessa länder som sänt ut stridsflygplan som använts över Afghanistan. Normännen har istället stått för tranporter av förnödenheter till soldaterna i grannlandet. Inom kort ska amerikanerna och fransmännen ta sina stridsflygplan ur bruk från Kirgisien. Istället blir det norska, danska och holländska stridsflygplan som övertar det här spjutspetsuppdraget, under amerikanskt kommando, vilket också innebär att dessa länders soldater blir en större måltavla för terrorister. Anfaller USA dessutom Irak så ökar riskerna ytterligare, säger översten Erik Arff Gulseth, som är den norska kontingentchefen vid Manasbasen.
Vladislav Savic, Bisjkek, Kirgisien

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".