Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ökat informationskrav med ny lag

Publicerat söndag 22 september 2002 kl 09.02
Den nya biobankslagen, som träder i kraft vid årsskiftet, stadgar att forskare som vill använda blod- eller vävnadsprover från landets biobanker i sin forskning måste gå ut och tillkännage det för att få givarnas samtycke. Frågan är dock om informationen kommer att nå fram till givarna.
– Jag är lite rädd för att om vi nu ska göra kanske tio sådana här analyser per halvår eller per år så finns det en risk i alla fall för att de här annonserna i det allmänna informationsbruset som finns, säger Göran Berglund som är professor vid universitetssjukhuset MAS i Malmö. Ökar byråkratin Det nya är också att forskarna skall informera deltagare i vetenskapliga studier om man hittar genetiska defekter. Detta har både en positiv och negativ sida, menar Göran Berglund. Det positiva är att man kan hjälpa en människa att få en riktig diagnos och behandling om sådan finns, men samtidigt finns det en risk att man överdriver det medicinska värdet av genetiska analyser: – Den största majoriteten av de genetiska variationer vi kan upptäcka är ju mindre farliga än att människor röker eller har 170 i blodtryck eller något sådant. Därför vill vi egentligen inte gå ut och informera om mycket små riskökningar för det kommer inte att kunna hanteras av vare sig läkarkåren eller av individerna, säger Göran Berglund. Kommer hitta fel man inte söker Forskare får nu vänja sig vid att både informera i förväg när genetiska anlyser skall göras i studier och att man kommer hitta genetiska defekter som man egentligen inte letar efter. – Ja, det kan ju leda till att man hittar en genetisk defekt hos någon individ av misstag helt enkelt, där man vet att det här leder till en viss sjukdom, och då måste vi gå tillbaks till den här individen och informera honom om att han bär på det och huruvida han då kan föra det vidare till sina barn och barnbarn, säger Yvonne Giwercman vid Wallenberglaboratoriet i Malmö som i höst inleder ett forskningprojekt om prostatacancer. Det projekt som du nu ska starta och som ni också måste annonsera om, förväntar du dig att du kommer tvingas ta kontakt med människor för att du hittar saker som du egentligen inte letar efter? – Ja det gör jag, säger Yvonne Giwercman.
Jens Ericson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".