Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Snabb vård kan hjälpa långtidssjuka

Publicerat måndag 23 september 2002 kl 05.00
Hälften av alla långtidssjukskrivna skulle kunna börja jobba igen om de fick snabb rehabilitering. Det visar en ny undersökning gjord av docenten och överläkaren Jürgen Linder på Psykiatricentrum vid Karolinska sjukhuset i Solna. Den långa väntan gör att många långtidssjukskrivna drabbas av psykiska problem och får svårare att komma igen.
– Vad man vet också är att ju längre tiden går när man är sjukskriven, desto mer beroende blir man av sjukskrivningen och desto svårare blir det att bryta det här mönstret, säger Jürgen Linder. Undersökningen omfattar 370 långtidssjukskrivna. Hälften av de bedömdes så sjuka att de inte skulle kunna gå tillbaka till sina arbeten. Den andra hälften skulle kunna återgå till någon form av förvärvsarbete, men bara sex procent av dem hade fått rehabilitering för att börja jobba igen. ”Förstör ofta livet” Långtidssjukskrivningarna förstör ofta livet för patienterna, säger Jürgen Linder: - Vad som också framkommit är att de här patienterna som är långtidssjukskrivna, de har en sämre livskvalitet som är sämre än för någon annan grupp som lider av någon annan sjukdom, detta inkluderat brännskador i ansiktet. Hur kommer det sig? - En faktor är att en sjukskrivning i sig tycks har en förödande effekt på en massa andra saker; den förändrar de här personens sociala liv och kreativitet, det minskar för varje dag som går personens möjligheter att kunna återgå i ett förvärvsarbete och få ett hyggligt liv, säger Jürgen Linder. De flesta i studien arbetade i vård- eller serviceyrken och var sjukskrivna för ont i rygg, axlar och nacke. De undersöktes av tre specialister - en psykiater, en ortopedkirurg och en specialist i rehabiliteringsmedicin, och det blev tydligt att många på köpet får en depression till följd av den långa sjukskrivningen. ”Snabb vård ett måste” Slutsatsen är enligt Jürgen Linder att snabb rehabilitering är ett måste: - Det skulle inte vara dyrt om man betänker att kostnaden för ohälsan stiger med 300 kronor i sekunden, så skulle det här vara en affär som alla skulle tjäna på, och det skulle kunna bli ett trendbrott i hela svenska samhället. Hur skulle en bra rehabilitering organiseras? - Den skulle kunna organiseras med hjälp av landstinget och Försäkringskassan gemensamt, och att patienterna direkt när man hade konstaterat att det förelåg ett behov av rehabilitering så dagen efter skulle de komma in i det här rehabiliteringsprogrammet. Så den här väntetiden är så förödande, säger Jürgen Linder.
Helena Jansson

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".