Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Rehabilitering i tid ger jobb

Publicerat måndag 23 september 2002 kl 11.42
Hälften av alla de som är långtidssjukskrivna skulle kunna börja jobba igen. Om de hade fått rehabilitering i tid. För att snabba upp tiden mellan sjukskrivning och rehabilitering har Riksförsäkringsverket, RFV, startat ett nytt projekt på flera orter i landet.
Elisabeth Oldengren, en av Sveriges 120 000 långtidssjukskrivna sjukskrevs från sitt jobb som bankkassörska för sex år sedan. – Det är inte kul. Man känner sig förbrukad och utnyttjad, säger Elisabeth Oldegren. – När man inte passar in i de här hårda kraven som är på arbetsplatserna, så slängs man i princip på soptippen. Elisabeth Oldengren är 35 år gammal, och har varit sjukskriven i sex år på grund av svåra axelsmärtor. Under ett par år på heltid, nu på halvtid. Ständigt ökade kostnader De långtidssjukskrivna blir bara fler och fler, och i förlängningningen innebär det att förtidspensioneringarna också kommer att öka. Därmed ökar stadigt statens kostnader för ohälsan. I år är kostnaden omkring 100 miljarder kronor. Som Ekot berättade om i morse så visar en undersökning, gjord på Karolinska sjukhuset, att hälften av de som är långtidssjukskrivna skulle ha kunnat börja jobba igen, om de hade fått rehabilitering i tid. Depressioner och försämrad livskvalitet I studien ingår 370 långtidssjukskrivna. De flesta hade ont i axel, rygg eller nacke. De undersöktes av en psykiater, en ortopedkirurg och en specialst i rehabiliteringsmedicin. Depressioner blir i många fall en följdsjukdom av den långa sjukskrivningen, livskvaliteten försämras radikalt. Så här sa docenten och överläkaren Jürgen Linder på Psykiatricentrum på Karolinska sjukhuset som gjort undersökningen. – En faktor är att sjukskrivning tycks ha en förödande effekt. Det förändrar personens sociala liv och kreativitet. Det minskar möjligheten att återgå i förvärsvarbete, och få ett hyggligt liv, säger Jürgen Linder på Karolinska sjukhuset. Av den hälft av de långtidssjukskrivna som av undersökningen bedömdes kunna jobba igen, hade bara en mycket liten del - 6 procent - fått rehabilitering för att kunna börja arbeta igen. Nytt projekt startas För att snabba upp tiden mellan sjukskrivning och rehabilitering har Riksförsäkringsverket, RFV, startat ett nytt projekt i Blekinge, Norrköping, Västerås, Haparanda, Torneå och Västra Frölunda. Samarbetet måste fungera mellan läkare, försäkringskassor, ochch inte minst arbetsgivarna. Det menar Bodil Ljunghall, ansvarig för rehabiliteringsfrågor på RFV. – Det är viktigt att arbetsgivaren frågar sig om det finns andra arbetsuppgifter, som man kan utföra, på hel- elller deltid. Så att man inte förlorar kontakten med sin arbetsplats, säger Bodil Ljunghall på RFV.
Helena Jansson, Ekot
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".