Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

”En hundägarfråga - inte en rasfråga”

Publicerat måndag 23 september 2002 kl 18.30
Problemet med aggressiva hundar är på nytt aktuellt sedan en pojke i Nynäshamn i helgen blev svårt biten av en hund. Pojken vårdas fortfarande på sjukhus för sina skador. Regeringen håller just nu på att kartlägga och utreda problemet med farliga hundar. Utredningen fokuserar på hundägarnas ansvar och den behövs definitivt, säger jordbruksminister Margareta Winberg.
– Jag blir ju oerhört bestört och tycker det är förskräckligt att ett barn ska bli biten av en hund. Det är också därför vi har en utredning sedan ett halvår tillbaks som ska se hur vi kan skärpa regelverket, säger Margareta Winberg. Huvudsyftet med hundansvarsutredningen är att lösa de problem som uppstår med farliga hundar på grund av bristande ägaransvar, bland annat genom att se över den lagstiftning som finns på området. I dag kan en hundägare dömas till böter eller fängelse i högst ett år, men först efter upprepade incidenter med hunden. Dagens regler otillräckliga I dag klassas en hund som farlig om den har fyra definiterade egenskaper: Den ska ha extremt stor kamplust, vara lättretad och bitas, bara med svårighet avbryta ett angrepp och rikta in dem särskilt mot människor eller andra hundar. Men det här räcker inte, anser Margareta Winberg och hänvisar till den utredning som nu görs på regeringens uppdrag av Karin Starrin, landshövding i Halland. – Jag hoppas att vi till våren ska få se ett förslag till skärpning, säger Margareta Winberg. Inte förbjuda raser Om det blir ett lagförslag kommer det troligen inte att träda i kraft förrän tidigast den 1 januari 2004, och Margareta Winberg hänvisar till att ärendet är komplicerat. Till exempel är det inte så enkelt som att man bara kan förbjuda kamphundar. – Det kan man inte om man inte vill förbjuda ett antal raser och det tror jag knappast finns stöd för hos svenska folket, för det handlar om schäfrar, rottweiler och många många andra och det är mera menar jag en hundägarfråga än en rasfråga, säger Margareta Winberg. Kennelklubben instämmer Hans Rosenberg, PR-ansvarig på Svenska Kennelklubben, håller med om att skärpta regler behövs. Han säger bland annat att om det finns misstankar om att en hund inte är lämplig i ett samhälle ska man kunna ta in den på en gång. – Man kanske också ska kräva att en hundägare som har en bra hund men inte kan hantera hunden ska gå en utbildning, säger Hans Rosenberg.
Ulrica Johansson och Willy Silberstein
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".