Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

”Svart” städning ska bli ”vit”

Publicerat onsdag 25 september 2002 kl 05.00
Svartjobb och skattefusk är växande problem inom städbranschen. I höst ska krafttag tas för att stävja fusket genom att utbilda uppdragsgivare inom offentlig och kommunal sektor i att upphandla städtjänster.
Gesa Markusson, ombudsman på Fastighetsanställdas förbund, arbetar med att kartlägga olika skattebrottshärvor i städbranschen och hon berättar om en härva som innehåller ett 50-tal bolag med flera gemensamma nämnare: Målvakter i styrelserna, försvunna skattepengar och oklara ägarförhållanden där ett 20-tal personer som tidigare fällts för skattebedrägerier figurerar. Ökade uttag Problemet är ett växande problem vilket också indikeras i siffror från Finanspolisen. Under de de första sju månaderna i år ökade antalet anmälningar från banker och postkontor om stora kontantuttag med 100 procent till 2,2 miljarder kronor. De stora kontantuttagen indikerar ofta svarta pengar i omlopp. En bidragande förklaring till den ökande rapporteringen tros vara bankernas ökade kontroll av penningströmmar efter terrorattackerna den 11 september i fjol. Men enligt Stefan Köhler, utredare på Skattemyndigheten i Stockholm, indikerar siffrorna också ett ökande skattefusk. Fortsatt öka För fem år sedan presenterades en statlig utredning med målet att komma till rätta med fusket inom en rad drabbade sektorer, däribland städsektorn Men även om det arbetet ledde till en tillfälligt ökad medvetenhet om problemen bland uppdragsgivare, har problemen sedan dess fortsatt att öka, enligt Gesa Markusson. – Vi upptäcker mer och mer sådant här. Det verkar som om moralen urholkas på något sätt, det blir mer och mer accepterat, säger Gesa Markusson. Problem både offentlig och privat I utredningen från 1997 pekades bland annat på att ökad kontroll från uppdragsgivarna som en nödvändighet. Slarvig kontroll av vilka städföretag som anlitas är ett lika stort problem inom offentig och privat sektor, enligt Thord Unevik, vd för städfirman Stockholms Städsystem och styrelseledamot inom Sveriges städentreprenörers förbund inom arbetsgivarorganisationen Almega. I höst ska Almega dra igång en utbildningskampanj för att få både offentlig sektor och privata företag att lättare avslöja och välja bort de oseriösa företag som tror utgöra omkring tio procent av omsättningen på den svenska städmarknaden.
Magnus Thorén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".