Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Tjernobyl ökade inte samers cancer

Publicerat tisdag 24 september 2002 kl 05.05

Nedfallet av det radioaktiva ämnet cesium efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl 1986 ledde inte till en ökning av cancer hos den samiska befolkningen. Det visar en ny forskningsrapport som presenteras på tisdagen.

Per Sjölander, docent vid Södra Lapplands forskningsenhet, som står bakom rapporten säger att Tjerobylkatastrofen inte har lett till någon ökad risk för strålningskänsliga cancerformer. – Det törs vi nog säga, säger Per Sjölander och han tillägger att forskarna särskilt tittat på cancrar i sköldkörtel och vissa leukemier. Oron stor Studien omfattar nästan 20 000 renskötande samer i Sverige, Finland och Norge. Resultatet visar att det radioaktiva nedfallet efter Tjernobylolyckan inte lett till ökad risk för cancer hos de renskötande samerna. Efter kärnkraftsolyckan i Tjernobyl var oron bland den samiska befolkningen stor. Bland annat handlade det om riskerna med att äta renkött. Det gjorde att den allmänna medvetenheten höjdes och det kan vara en del av svaret på varför cancerfallen inte har ökat. – Man varnades ju av myndigheter i de här länderna efter Tjernobylkastatrofen för att exponeras för för mycket cesium. Det gjorde ju bland annat att man inom renskötseln mätte sina renar, man stödutfordrade dem ofta ämnat för att få ner cesiumhalten. det är naturligtvis en sak som gör att man kanske inte exponerats för så mycket radioaktivitet som vi tror, säger Per Sjölander. Mindre risk än för andra Men forskning visar också att samerna i allmänhet, alltså inte bara renskötarna, löper mindre risk att drabbas av cancer än sina icke-samiska grannar. Skillnaden är tolv procent och Per Sjölander tror att genetiska faktorer spelar en stor roll. Samerna skiljer sig från alla andra europeiska folk och är en speciell genetisk, etisk grupp men exakt vad det betyder och hur mycket yttre faktorer spelar roll för vilka sjukdomar som är vanliga inom gruppen vet forskarna lite om.

Maria Höglund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".