Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Inbördeskrig hotar i Elfenbenskusten

Publicerat tisdag 24 september 2002 kl 05.06
Både rebellerna och regeringen i det västafrikanska landet Elfenbenskusten har bett den forna kolonialmakten Frankrike att medla. Regeringsstyrkorna har misslyckats återerövra landets andra stad, Bouaké Och frågan är nu om landet står inför en blodig uppgörelse, eller om förhandlingar kan lösa denna den allvarligaste krisen hittills i Elfenbenskustens historia.
Det som i torsdags såg ut som ett kuppförsök, ser nu ut som upptakten på ett inbördeskrig. Ett inbördeskrig som kommer att drabba kringliggande länder, som kommer att få oöverskådliga och långvariga konsekvenser för hela Västafrika. Varit ett föredöme Elfenbenskusten var fram till militärkuppen 1999 ett föredöme i stabilitet och ekonomisk tillväxt. Landet är världens största kakao-producent och Afrikas tredje största ekonomi. Elfenbenskusten är en regional stormakt i en region som härjats av alltför många konflikter. Liberia och i Sierra Leone föll samman under förödande inbördeskrig, alldeles runt knuten. Men Elfenbenskustens stabilitet har sorgligt och stadigt vittrat sönder. Politiska kraftmätningar, alltför ofta med egenintresse som största och högsta motiv har gjort sitt till. Främlingsfientlighet, invandrarhat, fördjupade och alltmer oförsonliga etniska och religiösa motsättningar - allt har bidragit till dagens kris i Elfensbenskusten. Invandrare drabbas De senaste dagarna, har tusentals människor förjagats från sina hem, blivit hemlösa i Abidjan som är landets största stad. Internationella hjälporganisationer talar om 5 000, diplomatiska källor i staden säger 20 000 människor. Det är i huvudsak ett resultat av regeringssoldaternas jakt på myterister, på anhängare till upprorsmännen. Men det förvandlades i mångt och mycket till en klappjakt på invandrare. Fyra av tio människor i Elfensbenskusten är från något annat land, oftast från ett afrikanskt grannland. Det är ett resultat av den arbetskraftsinvandring som landet drivit under decennier. Många arbetar på någon av landets tusentals kakao-farmer. Landet ekonomiska utveckling hade inte varit möjlig utan denna arbetskraft. Miljoner kan jagas bort En stor del av invandrarna kommer från Burkina Faso, landet norr om Elfenbenskusten. Och just Burkina Faso har pekats ut av Elfenbenskustens regering för att stödja militärupproret. 40 procent av Elfenbenskustens befolkning. Det är mer än 6, 5 miljon människor. Nästa vecka, nästa månad kan de ha förvandlats till flyktingar, förjagade från ett land där de i många fall bott i flera generationer på väg till sitt ursprungsland. Det kan röra sig om Mali, Liberia eller Burkina Faso. Länder som inte har resurser att ta hand om dem. Länder som inte kan försörja sina egna.
Marianne Kihlberg, Johannesburg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".