Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Mer pensionspengar i plånboken

Publicerat tisdag 24 september 2002 kl 05.00
Pensionerna räknas upp kraftigt nästa år. Det gäller både de nuvarande och de framtida pensionerna. Dagens pensioner räknas upp drygt tre procent och det framtida, som beräknas på ens inkomster, räknas upp nästa år med över fem procent.
Enligt Riksförsäkringsverkets, RFV:s, generaldirektör Anna Hedborg är det en rekordhög uppräkning som beror på att sysselsättningen ökade och reallönerna ökade. – Då följer också pensionsuppräkningarna med för de kommer ju nu att följa samhällsekonomin väldigt mycket och när det går bra för samhällsekonomin kommer det gå bra för pensionssystemet, säger Anna Hedborg. Gäller både nu och sedan De som är pensionärer idag får högre pension i och med uppräkningen. En person som har 10 000 kronor i pension får från och med årsskiftet 360 kronor mer i månaden. Också värdet på de framtida pensionerna ökar. Värdet på de samlade pensionsrätterna som man tjänar ihop på sin lön växer nästa år med 5,3 procent i ränta. Det är betydelsefullt för dem som går i pension om 20-30 år, menar Anna Hedborg: – Det som man har fått sig tillräknat det ligger ju i basen för framtiden så att det är ju alltid mycket bättre att det är ett större belopp som växer med ränta på ränta än ett mindre belopp. Just det här att det tidigt kommer ordentlig tillväxt det leder på lång sikt till ganska stora effekter. Enligt RFV:s räkneexempel kommer en person som är 46 år idag och som går i pension vid 65 års ålder att få mellan 160 och 228 kronor mer per månad, beroende på hur stor tillväxten är. En person som är i 30-årsåldern idag skulle få något mindre extra vid samma antaganden. Vinsten täcker upp Premiepensionens värde, som är den andra och mer omtalade delen i pensionen, har som bekant minskat för de allra flesta på grund av börsraset. – Där har vi ju ännu ganska lite pengar var och en och även om förlusten har varit stor där så är det kapitalet mycket, mycket mindre än inkomstpensionskapitalet. Den vinst man nu gör på den här uppräkningen är många gånger större än den förlust som de flesta har gjort på sitt premiepensionskonto, säger Anna Hedborg.
Helena Jansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".